Jeden z lepszych dodatków do potraw. Przygotowuje się je w ciągu 10 minut, po 4 tygodniach można już je konsumować, a efektem swojej pracy cieszyć się przez kolejne 2 lata, bo tyle mogą stać w lodówce.
Te dwa lata przechowywania są oczywiście tylko w teorii :). Cytryny znajdziecie w potrawach kuchni arabskiej i indyjskiej, dodane do polskiego gulaszu też mogą sprawić cuda. Pasują do wszelkiego rodzaju mięs, sosów, a nawet drinków (zwłaszcza krwawej Mary). Już niewielki kawałek ukiszonej cytryny może nadać nowy wymiar przygotowywanej potrawie, więc łatwo się w nich zakochać ;), i po miesiącu kisić już kolejną porcję.
Możecie poeksperymentować z dodatkiem różnych ziół lub przypraw i opracować własną mieszankę do kiszenia. Ja do tej kiszonki dodałam kawałek kory cynamonu.
Czas przygotowania: 10 minut + 4 tygodnie kiszenie
Te dwa lata przechowywania są oczywiście tylko w teorii :). Cytryny znajdziecie w potrawach kuchni arabskiej i indyjskiej, dodane do polskiego gulaszu też mogą sprawić cuda. Pasują do wszelkiego rodzaju mięs, sosów, a nawet drinków (zwłaszcza krwawej Mary). Już niewielki kawałek ukiszonej cytryny może nadać nowy wymiar przygotowywanej potrawie, więc łatwo się w nich zakochać ;), i po miesiącu kisić już kolejną porcję.
Możecie poeksperymentować z dodatkiem różnych ziół lub przypraw i opracować własną mieszankę do kiszenia. Ja do tej kiszonki dodałam kawałek kory cynamonu.
Składniki:
- 6 cytryn,
- sok wyciśnięty z 3 cytryn,
- 8 łyżek gruboziarnistej soli,
- łyżka oliwy,
- 5 listków limonki kaffir,
- 5 cm kory cynamonu,
- 5 goździków,
- 2 listki laurowe,
- 1/2 łyżeczki gorczycy.
Przygotowanie:
- Cytryny sparzyć i wyszorować szczotką, namoczyć w zimnej wodzie na 2 dni kilka razy zmieniając wodę w trakcie moczenia.
- Każdą naciąć na krzyż (nie przecinając do końca), a do środka wsypać po łyżce soli. Owoce ułożyć ciasno w słoju. Dodać przyprawy, sok z cytryn i oliwę. W gorącej wodzie rozpuścić 2 łyżki soli i gorącą (nie wrzącą) zalać owoce, szczelnie zakręcić słój i odstawić w ciemne miejsce na 4 tygodnie.
- Przed dodaniem do potraw można opłukać z nadmiaru soli.
7 -tygodniowa kiszona cytrynka
Świetne
OdpowiedzUsuńmały błąd pojawił się (u góry 4 tygodnia a pod spodem 4 m-ce kiszenia)
Dziękuję za czujność ;)
Usuń