Pomysł na szybką przekąskę lub nieskomplikowaną kolację. Jeśli naleśniki usmażycie dzień wcześniej będziecie mogli przygotować w pełni wartościowe śniadanie w ciągu kilku minut, kiedy parzycie kawę.
Czas przygotowania: 20 minut
Porcje: 2
Składniki:
- Kilka naleśników z mąki pełnoziarnistej (tu przepis),
- 6 plastrów szynki,
- Cukinia,
- Pęczek rzodkiewki,
- Garść oliwek,
- 150 g sera pleśniowego,
- Koperek,
- Sól i pieprz,
Marynata
- Skórka otarta z połowy cytryny,
- 4 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżka soku z agawy lub cukru,
- 2 łyżka oliwy,
- Sól i pieprz do smaku,
- czerwona chili opcjonalnie.
Do podania
- Czerwony pierz,
- orzechy włoskie i/lub pestki słonecznika.
Przygotowanie:
- Warzywa umyć, cukinię pokroić na spaghetti najlepiej przy pomocy specjalnej obieraczki, rzodkiewkę w plastry, koperek w większe kawałki.
- Cukinię zalać marynatą, odstawić na 10-15 minut. W tym czasie usmażyć naleśniki.
- Cukinię wymieszać z rzodkiewkami i oliwkami, wyłożyć na talerze, na wierzchu położyć porwane plastry szynki, pokruszony ser, pokrojone naleśniki, posypać koperkiem, pieprzem i ziarnami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz