wtorek, 30 września 2014

Oktoberfest - przekąski z chrzanową chmurką

Piwo było obecne już w czasach Starożytnego Egiptu i Mezopotamii i nadal nie traci na popularności. W Monachium już od września organizowany jest Oktoberfest, czyli dożynki chmielowe, początkowo organizowane jako festyn październikowy, dziś to kilkutygodniowy festiwal piwnych atrakcji, przyciągający tłumy fanów. Amerykanie wymyślili Międzynarodowy Dzień Piwa i Piwowara (5 sierpnia), również pozytywnie przyjęty w wielu krajach. Dziś święto piwa obchodzone jest na całym Świecie w różnych terminach, ale są i tacy, którzy czczą ten trunek niezależnie od kartki w kalendarzu
Jak grzyby po deszczu wyrastają małe browary, warzące lokalne gatunki. Organizowane są kursy warzenia piwa oraz kursy gotowania z wykorzystaniem piwa.

Oktoberfest to małe przekąski z piwnych naleśników faszerowanych anchois, z marynowaną cukinią i puszystym serkiem chrzanowym. Przygotowanie nie wymaga wielkiego zachodu. Znakomity starter nie tylko w październiku.



Czas przygotowania: 30 minut
Porcje: 4

Składniki:
  • 150 g serka Almette z chrzanem,
  • 1 cukinia żółta,
  • 1 cukinia zielona,
  • 2 opakowania anchois,
  • 50 ml jogurtu naturalnego,
  • Sok z cytryny,
  • Sól i biały pieprz,
  • Zielenina i kolorowy pieprz do dekoracji.
Marynata
  • 3 łyżki oliwy,
  • 3 łyżki octu jabłkowego,
  • 1 łyżka miodu,
  • Sól i pieprz.
Ciasto naleśnikowe:
  • ½ szklanki mąki pszennej,
  • ½ szklanki mąki z pełnego przemiału,
  • ½ szklanki piwa,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki oliwy,
  • Pieprz,
  • Gałka muszkatołowa,
  • woda
Przygotowanie:
  1.   Cukinie pociąć w słupki, włożyć do marynaty, odstawić do lodówki na 15 minut.
  2.            Wymieszać wszystkie składniki ciasta, usmażyć naleśniki. Na naleśnikach rozłożyć fileciki anchois, ciasno zwinąć, pociąć na małe krążki.
  3.   Serek Almette z chrzanem wymieszać z jogurtem, doprawić solą, białym pieprzem i sokiem z cytryny.
  4.             Na talerz wyłożyć mini naleśniki, kilka porcji kolorowej cukinii z krem chrzanowym, posypać kolorowym pieprzem i przeprać zieleniną.





 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz