Hummus przygotowany wg. podstawowego przepisu wystarczy zmiksować z suszonymi pomidorami, posypać tymiankiem i czarnym sezamem żeby otrzymać pastę w stylu śródziemnomorskim. Polecam :)
Czas przygotowania:
10 minut + 1 godz. gotowanie + 12 godz. moczenie
Składniki:
- 1/2 szklanki suchej ciecierzycy,
- 1/3 szklanki pasty tahini,
- 6-12 suszonych pomidorów z zalewy,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- 2 duże ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka sody,
- zimna woda,
- sól,
- oliwa z oliwek,
- pieprz Cayenne,
- posiekany tymianek,
- czarny sezam.
Przygotowanie:
- Ugotować i zmiksować cieciorkę, o czym już pisałam w przepisie podstawowym (tu przepis).
- Do przygotowanej pasy dodać pokrojone pomidory, zmiksować na gładko.
- Hummus podawać z czarnym sezamem, posiekanym tymiankiem lub macierzanką, oliwą i pieprzem cayene.
świetne wydanie hummusu!
OdpowiedzUsuń