Kluseczki na bazie jaglanej pozostałej z obiadu, z dodatkiem mąki gryczanej. Wyjdzie nam szybka przekąska lub ciepła kolacja, do podania z pysznym sosem malinowym lub innym ulubionym.
Czas przygotowania: 15 minut
Porcje: 4
Składniki:
Sos malinowy z crema di limoncello:
Przygotowanie:
Czas przygotowania: 15 minut
Porcje: 4
Składniki:
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej,
- 200 g twarogu półtłustego,
- 6 łyżek maki pszennej,
- 3 łyżki maki gryczanej,
- 2 jaja,
- szczypta soli,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego lub różanego,
- mąka do posypania deski,
- 1/2 prażonych płatków migdałów do posypania.
Sos malinowy z crema di limoncello:
- 300 g mrożonych malin,
- 80 ml crema di limoncello lub innego likieru na bazie mleka,
- 4-6 łyżeczek syropu z agawy lub miodu,
- 1 łyżka posiekanego estragonu.
Przygotowanie:
- Połowę kaszy zmiksować z jajami, mąką gryczaną, cukrem i solą. Dodać pozostałą kaszę i dokładnie wymieszać widelcem, żeby nie było grudek posklejanej kaszy. Dodać ser rozgnieciony widelcem, wymieszać, dodać kilka łyżek mąki pszennej do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta.
- Deskę posypać mąką, z ciasta uformować wałek, spłaszczyć dłonią a następnie widelcem, pociąć na małe kawałki.
- Gotować partiami we wrzącej wodzie, wyjmować jak tylko wypłyną na wierzch.
- Migdały uprażyć na suchej patelni.
- Składniki sosu (bez estragonu) zagotować na wolnym ogniu, gotować 5 minut, przetrzeć przez sito, dodać posiekany estragon.
oj to musiało być pyszne :)
OdpowiedzUsuńJakie słodkie! Nie tylko z wyglądy, ale pewnie też i ze smaku :)
OdpowiedzUsuńMasz rację, bo przez pomyłkę łyżeczki zapisały się jako łyżki, ale niezależnie od tego doprawianie zawsze wg. własnych upodobań ;)
Usuńpyszności! myślę, że to idealna propozycja na podwieczorek :)
OdpowiedzUsuńMmm, ależ one smakowicie wyglądają... :)
OdpowiedzUsuń