2/01/2015

Crema di limoncello


Jeśli zasmakowaliście w limoncello ten aksamitny cytrusowy likier także przypadnie wam do gustu. Crema di limoncello możecie przygotować w ciągu 5 minut korzystając z własnych zapasów. Jeśli nie macie domowego limoncello musicie zacząć od przepisu podstawowego, który jest również bardzo prosty, ale na efekt finalny trzeba poczekać 7-10 dni. 
Crema di limoncello oczaruje was swoim smakiem, jest także znakomitym dodatkiem do deserów.



Czas przygotowania: 5 minut lub 7-10 dni


I. Crema di limoncello na bazie Karnawałowego Limoncello (tu przepis)


Składniki:
  • 500 ml limoncello,
  • 500 ml niesłodzonego mleka zagęszczonego,
Przygotowanie:

Wymieszać składniki, przechowywać w lodówce.
Jeśli chcecie przechowywać likier przez kilku miesięcy mleko trzeba zagotować, wystudzić i zimne wymieszać z limoncello.


II. Crema di limoncello - przepis podstawowy

  • 500 ml spirytusu 95%,
  • 500 g cukru,
  • 6-8 cytryn,
  • 1000 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego light (4%)*.
Przygotowanie:

  1. Cytryny wyszorować w gorącej wodzie, osuszyć, cienko obrać (żółtą skórkę, bez albedo) przy pomocy obieraczki do warzyw, skrobaka do cytrusów lub otrzeć skórkę na tarce. 
  2. Skórki włożyć do słoja, zalać spirytusem, szczelnie zamknąć. Odstawić na 7-10 dni w ciemne miejsce, codziennie potrząsać słojem.   
  3. Zlać spirytus, skórki wyrzucić, mleko zagotować z cukrem na wolnym ogniu, wystudzić i usunąć kożuch. 
  4. Zimne mleko połączyć ze spirytusem. Likier przelać do wyparzonych butelek, przechowywać w lodówce, podawać schłodzony. 
* Jeśli lubicie bardzo słodkie trunki możecie użyć mleka zagęszczonego słodzonego

* Jeśli wolicie lżejsze trunki do przygotowania likieru można użyć 500 ml mleka zagęszczonego i 500-1000 ml mleka tłustego UHT.  







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Szczypta SmaQ , Blogger