Królik, jak już wspominałam w przepisie Królik w sosie musztardowym z suszonymi śliwkami, to wyjątkowe i bardzo chude mięso. Najczęściej ląduje w zawiesistych sosach ze śmietaną, masłem i mąką gubiąc swoje dietetyczne właściwości.
Zamiast kalorycznego sosu można przygotować domowe curry pełne aromatów i smaków (kolejna inspiracja kuchnią tajską ;) ). W sezonie do przygotowania ze świeżych pomidorów, poza sezonem lepsze będą te ze słoika lub puszki.
Czas przygotowania: 60 minut
Porcje: 4
Składniki:
Pasta curry:
Przygotowanie:
Zamiast kalorycznego sosu można przygotować domowe curry pełne aromatów i smaków (kolejna inspiracja kuchnią tajską ;) ). W sezonie do przygotowania ze świeżych pomidorów, poza sezonem lepsze będą te ze słoika lub puszki.
Czas przygotowania: 60 minut
Porcje: 4
Składniki:
- 500 g mięsa z królika (w tym przepisie comber),
- 1 puszka odtłuszczonego mleczka kokosowego,
- 3 łyżki oleju rzepakowego lub z pestek winogron do smażenia,
- garść świeżej kolendry.
Pasta curry:
- 2 trawy cytrynowe,
- 2-3 chili z nasionami (lub bez nasion w wersji łagodniejszej),
- 10 cm imbiru,
- 2-3 pomidory z puszki (w sezonie lepiej użyć świeżych),
- 4 ząbki czosnku,
- garść świeżej kolendry lub mięty,
- 1 limonka (tylko skóra, sok zostawić na koniec gotowania),
- 2 łyżki oleju rzepakowego lub z pestek winogron,
- 2 łyżki sosu rybnego,
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego.
Przygotowanie:
- Limonkę wyszorować i sparzyć. Otartą skórkę zmiksować z pozostałymi składnikami pasty.
- Na rozgrzanym oleju zrumienić kawałki królika, odłożyć na talerz. Na patelni podsmażyć pastę curry, dodać królika, bulion i mleczko kokosowe, dusić do miękkości pod przykryciem (comber ok. 45 minut). Pod koniec duszenia dodać sok z limonki i posiekaną kolendrę. W sezonie można dodać świeżego pomidora pokrojonego w drobną kostkę.
- Podać z ryżem jaśminowym lub basmati, z kleksem zimnego jogurtu i/lub tajskim sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz