5/02/2017

Lemoniada rabarbarowa z grapefruitem i rozmarynem

Przed nami sezon rabarbarowy, który można sobie przedłużyć mrożąc odpowiedni zapas łodyżek tej cudownej rośliny. 
U nas pierwszy rabarbar co roku trafia do ciasta ucieranego i do lemoniady. Tak też będzie i w tym roku ;) Sezon zaczynamy lemoniadą rabarbarową z grapefruitem i rozmarynem.

Zobacz też Lemoniada rabarbarowa z pomarańczą i ziołami




Porcje: 4
Czas przygotowania: 15 minut + chłodzenie

Składniki:
  • 500 g rabarbaru
  • 1000 ml wody
  • 3 różowe grapefruity
  • 40 g cukru trzcinowego, ksylitolu lub stewi
  • 2 gałązki rozarynu
Do podania: 
  • 500 ml wody gazowanej lub wino musujące (np. Prosecco)
  • kostki lodu
  • 4 gałązki rozmarynu 


Przygotowanie:
  1. W rondlu zagotuj syrop cukrowy (woda, cukier, 2 gałązki rozmarynu), dodaj umyty i pokrojony rabarbar, gotuj 5 minut, odstaw do wystudzenia.
  2. Jeśli chcesz żeby lemoniada była bardziej intensywna zostaw ugotowany rabarbar na noc w lodówce.
  3. Wystudzony rabarbar odcedź na sicie bez odciskania, dodaj sok wyciśnięty z grapefruitów, ewentualnie dosłódź. 
  4. Podawaj mocno schłodzoną, przed podaniem dodaj wodę gazowana lub wino musujące, kostki lodu i gałązki rozmarynu. 

2 komentarze:

Copyright © 2016 Szczypta SmaQ , Blogger