4/11/2017

Sirocco Sabriny Ghayour. Ciasto - mus z gorzkiej czekolady z kawą i kardamonem.

Uwielbiamy kuchnię Bliskiego Wschodu za solidne i umiejętne używanie przypraw i ziół zmieniających zwykłe jedzenie w kulinarną przygodę, oraz za celebrowanie posiłków składających się z wielu potraw, które jednocześnie trafiają na stół i są bardziej rodzinnymi ucztami niż przypadkowymi, jedzonymi w pośpiechu śniadaniami, obiadami czy kolacjami. Niestety romans z tą egzotyką często wymaga żmudnych przygotowania, gromadzenia trudno dostępnych i drogich składników oraz nowych technik gotowania. W domu zgromadziliśmy małą kolekcję książek, z których wypróbowaliśmy już wiele arabskich przepisów... czasami nie było łatwo ;)
"Sirocco" Sabriny Ghayour to zupełnie inna książka. Sama autorka posiada irańskie korzenie jednak dorastała w Anglii dzięki temu swoją wiedzę o smakach i składnikach kuchni bliskowschodniej umiejętnie prezentuje czytelnikom w oswojonej, europejskiej formie. I choć żadna z prezentowanych w książce potraw nie jest autentycznie bliskowschodnia to w każdej odnajdziecie arabskie klimaty.  
W książce znajdziecie przepisy na samodzielne dania, które z łatwością zestawicie w wystawne, rodzinne posiłki a do ich przygotowania będą Wam potrzebne ogólnie dostępne produkty. 
Bardzo nam się spodobało, że w swoich przepisach autorka pokazuję kierunek na Bliski Wschód jednocześnie zachęcając do modyfikowania "harmonogramu podróży". Stawiając na luźną listę składników, które można w razie potrzeby zastępować, czyni gotowanie prostym i przyjemnym, a kuchnie bliskowschodnią znacznie bardziej przystępną. 




W książce znajdziecie inspiracje na każda porę roku w tym przepisy na lekkie i orzeźwiające dania, które wzbogacą i urozmaicą Waszą kuchnię wiosną i latem. 
W sumie ponad 100 przepisów z podziałem na śniadania, przekąski, dania główne, sałatki, wypieki i desery. Jest też "moja spiżarnia" - mini poradnik jak najlepiej wykorzystać przyprawy i inne egzotyczne składniki.

"Sirocco", Sabrina Ghayour
Wydawnictwo Insignis
242 strony
Twarda oprawa
Cena 69,99 zł






Niżej znajdziecie jeden przepis z tej fajnej książki :) proste ciasto bez maki - mus z gorzkiej czekolady z kawą i kardamonem. Można je upiec w tortownicy z wyjmowanym dniem lub upiec i podać w małych foremkach, z kulką lodów waniliowych lub z kilkoma płatkami/kryształkami soli morskiej. Może być ciekawym akcentem na świątecznym stole :).






Ciasto - mus z gorzkiej czekolady z kawą i kardamonem.
Przepis z książki "Sirocco" Sabriny Ghayour



Porcje: 8-10

Składniki:

  • 200 g gorzkiej czekolady 
  • 175 ml oliwy 
  • 3 porcje mocnego espresso 
  • nasiona z 8 strączków kardamonu zielonego, u uczone w moździerzu 
  • 5 jajek, żółtka i białka osobno 
  • 75 g drobnego cukru 

Przygotowanie:
  1. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Wyłóż tortownicę z wyjmowanym dnem (średnica 24 cm) papierem do pieczenia. 
  2. Rozpuść czekoladę w żaroodpornej misce w kąpieli wodnej. Wlej do czekolady oliwę i mieszaj, aż się połączą. Zdejmij miskę z garnka i odstaw na 15 minut, żeby czekolada wystygła. Dodaj do niej kawę i kardamon a następnie wszystko starannie wymieszaj. 
  3. Utrzyj żółtka z cukrem na jasną, puszystą masę. Wmieszaj do niej ostudzoną czekoladę. W osobnej misce ubij białka na sztywna pianę. Przełóż ją do czekolady delikatnie wymieszaj żeby składniki się połączyły. 
  4. Wlej masę do tortownicy i piecz 15 minut. Wyjmij ciasto piekarnika i wystudź je przed podaniem. 




4 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecamy bo mega proste, lekkie (jak na 200 g czekolady) i można zestawiać z różnymi dodatkami np. owocami sezonowymi 👍

    OdpowiedzUsuń
  3. Podoba mi się i ciasto, i książka. Ma świetną okładkę!

    OdpowiedzUsuń
  4. mam tę książkę w zakupowych planach! już sama okładka mnie zauroczyła!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Szczypta SmaQ , Blogger