Przed nami sezon rabarbarowy, który można sobie przedłużyć mrożąc odpowiedni zapas łodyżek tej cudownej rośliny.
U nas pierwszy rabarbar co roku trafia do ciasta ucieranego i do lemoniady. Tak też będzie i w tym roku ;) Sezon zaczynamy lemoniadą rabarbarową z grapefruitem i rozmarynem.
Zobacz też Lemoniada rabarbarowa z pomarańczą i ziołami
U nas pierwszy rabarbar co roku trafia do ciasta ucieranego i do lemoniady. Tak też będzie i w tym roku ;) Sezon zaczynamy lemoniadą rabarbarową z grapefruitem i rozmarynem.
Zobacz też Lemoniada rabarbarowa z pomarańczą i ziołami
Porcje: 4
Czas przygotowania: 15 minut + chłodzenie
Składniki:
- 500 g rabarbaru
- 1000 ml wody
- 3 różowe grapefruity
- 40 g cukru trzcinowego, ksylitolu lub stewi
- 2 gałązki rozarynu
Do podania:
- 500 ml wody gazowanej lub wino musujące (np. Prosecco)
- kostki lodu
- 4 gałązki rozmarynu
Przygotowanie:
- W rondlu zagotuj syrop cukrowy (woda, cukier, 2 gałązki rozmarynu), dodaj umyty i pokrojony rabarbar, gotuj 5 minut, odstaw do wystudzenia.
- Jeśli chcesz żeby lemoniada była bardziej intensywna zostaw ugotowany rabarbar na noc w lodówce.
- Wystudzony rabarbar odcedź na sicie bez odciskania, dodaj sok wyciśnięty z grapefruitów, ewentualnie dosłódź.
- Podawaj mocno schłodzoną, przed podaniem dodaj wodę gazowana lub wino musujące, kostki lodu i gałązki rozmarynu.
Wygląda apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękujemy :)
UsuńMusi być pyszna! :)
OdpowiedzUsuńJest, jeśli masz zamrożony rabarbar to możesz już spróbować... lub poczekać do wiosny 😉
Usuń