Klasyczna lemoniada to kwaskowatość cytryn rozcieńczona wodą z dużym dodatkiem cukru. W sezonie rabarbarowym cytryny można zastąpić równie kwaśnym rabarbarem, który znakomicie łączy się z pomarańczą i ziołami - miętą, stewią, melisą cytrynową, bazylią, tymiankiem lub macierzanką (do wyboru), dając cudownie chłodzący napój na gorące dni :), no i ten piękny landrynkowy kolor...
Zamiast białego cukru trzcinowy, miód, ksylitol lub stewia, będzie pysznie, zdrowiej i mniej kalorycznie.
Lemoniadę można rozcieńczyć wodą gazowana lub winem musującym w wersji dla dorosłych. Podawać z lodem i plastrami pomarańczy... najlepiej na tarasie, balkonie lub w ogrodzie ;).
Zamiast białego cukru trzcinowy, miód, ksylitol lub stewia, będzie pysznie, zdrowiej i mniej kalorycznie.
Lemoniadę można rozcieńczyć wodą gazowana lub winem musującym w wersji dla dorosłych. Podawać z lodem i plastrami pomarańczy... najlepiej na tarasie, balkonie lub w ogrodzie ;).
Czas przygotowania: 15 minut + chłodzenie
Składniki:
- 500 g rabarbaru,
- 1000 ml wody,
- 40 g cukru trzcinowego, ksylitolu lub stewi,
- 2 pomarańcze,
- 2 gałązki mięty ogrodowej,
- 2 gałązki melisy cytrynowej,
- 2 gałązki stewi (opcjonalnie),
- inne świeże zioła wg. uznania.
Do podania:
- woda gazowana lub wino musujące (np. Prosecco),
- kostki lodu.
Przygotowanie:
- W rondlu zagotować syrop cukrowy (woda, cukier, połowa mięty, połowa melisy, stewia, skórka z jednej pomarańczy cienko obranej), gotować 5 minut.
- Dodać umyty i pokrojony rabarbar, gotować kolejne 5 minut. Odstawić do wystudzenia.
- Wystudzony rabarbar odcedzić na sicie bez odciskania, dodać sok wyciśnięty z pomarańczy, ewentualnie dosłodzić. Dodać pozostałe świeże zioła, mocno schłodzić w lodówce lub zamrażarce.
- Przed podaniem rozcieńczyć wodą gazowaną i/lub winem musującym.
Dobrze smakuje z ciastem rabarbarowym :)
Tkaniny lniane Kardelen by Mira design
Nie mam ogrodu, tarasu, ani nawet balkonu, ale takiej lemoniady to bym się napiła :)
OdpowiedzUsuń:) sprawa jest trudna, ale nie beznadziejna :D. Zostają stanowiska naturalne np. w lesie. Aktualnie przerabiamy sosnę, pokrzywę, jasnotę białą, bluszczyk kurdybanek itp. :)
Usuń