5/08/2015

Lemoniada rabarbarowa z pomarańczą i ziołami.

Klasyczna lemoniada to kwaskowatość cytryn rozcieńczona wodą z dużym dodatkiem cukru. W sezonie rabarbarowym cytryny można zastąpić równie kwaśnym rabarbarem, który znakomicie łączy się z pomarańczą i ziołami - miętą, stewią, melisą cytrynową, bazylią, tymiankiem lub macierzanką (do wyboru), dając cudownie chłodzący napój na gorące dni :), no i ten piękny landrynkowy kolor... 

Zamiast białego cukru trzcinowy, miód, ksylitol lub stewia, będzie pysznie, zdrowiej i mniej kalorycznie.
Lemoniadę można rozcieńczyć wodą gazowana lub winem musującym w wersji dla dorosłych. Podawać z lodem i plastrami pomarańczy... najlepiej na tarasie, balkonie lub w ogrodzie ;). 






Czas przygotowania: 15 minut + chłodzenie

Składniki:
  • 500 g rabarbaru,
  • 1000 ml wody,
  • 40 g cukru trzcinowego, ksylitolu lub stewi,
  • 2 pomarańcze,
  • 2 gałązki mięty ogrodowej,
  • 2 gałązki melisy cytrynowej,
  • 2 gałązki stewi (opcjonalnie),
  • inne świeże zioła wg. uznania.
Do podania: 

  • woda gazowana lub wino musujące (np. Prosecco),
  • kostki lodu. 


Przygotowanie:
  1. W rondlu zagotować syrop cukrowy (woda, cukier, połowa mięty, połowa melisy, stewia, skórka z jednej pomarańczy cienko obranej), gotować 5 minut.
  2. Dodać umyty i pokrojony rabarbar, gotować kolejne 5 minut. Odstawić do wystudzenia. 
  3. Wystudzony rabarbar odcedzić na sicie bez odciskania, dodać sok wyciśnięty z pomarańczy, ewentualnie dosłodzić. Dodać pozostałe świeże zioła, mocno schłodzić w lodówce lub zamrażarce. 
  4. Przed podaniem rozcieńczyć wodą gazowaną i/lub winem musującym. 
Dobrze smakuje z ciastem rabarbarowym :)








Tkaniny lniane Kardelen by Mira design

2 komentarze:

  1. Nie mam ogrodu, tarasu, ani nawet balkonu, ale takiej lemoniady to bym się napiła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) sprawa jest trudna, ale nie beznadziejna :D. Zostają stanowiska naturalne np. w lesie. Aktualnie przerabiamy sosnę, pokrzywę, jasnotę białą, bluszczyk kurdybanek itp. :)

      Usuń

Copyright © 2016 Szczypta SmaQ , Blogger