Obiad w 20 minut :). Stek sezonowany, młode blanszowane warzywa na musie z awokado i czosnku niedźwiedziego, a do przybrania chipsy z pokrzywy i prażony sezam. Duża porcja witamin i składników odżywczych. Mimo rustykalnego charakteru dobrze będzie wyglądać "na salonach" podczas przyjmowania gości lub podczas rodzinnego grilla.
Wszystkie składniki można przygotować wcześniej, a po przyjściu gości tylko ugrillować wołowinę w ciągu 4 do 10 minut, w zależności od stopnia wysmażenia mięsa jaki chcemy osiągnąć.
Pokrzywie, zwanej zielonym złotem, poświecę więcej uwagi w najbliższych postach. Dziś tylko przypomnę, że w kontakcie bezpośrednim jest bardzo agresywna :) i może nieźle poparzyć, dlatego przydadzą się grube rękawice. Właściwości parzące pokrzywy tracą w trakcie gotowania, smażenia i suszenia. Wystarczy przelać je wrzącą wodą. W zielarstwie są wykorzystywane całe rośliny. Do celów kulinarnych najlepsze są młode listki zbierane na początku wiosny z górnej części (4-5 listków do 1/3 rośliny).
Smacznej wiosny ;)
Inspiracje: warsztaty kulinarne "Filozofia smaku" w ramach Bosch Akademia Smaku.
Przygotowanie:
Stek wyjąć z lodówki godzinę przed grillowaniem.
Sałatka:
Chipsy z pokrzywy:
MUS: awokado zmiksować z czosnkiem niedźwiedzim i cukrem, doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Steki:
Tkaniny lniane Kardelen by Mira design.
Wszystkie składniki można przygotować wcześniej, a po przyjściu gości tylko ugrillować wołowinę w ciągu 4 do 10 minut, w zależności od stopnia wysmażenia mięsa jaki chcemy osiągnąć.
Pokrzywie, zwanej zielonym złotem, poświecę więcej uwagi w najbliższych postach. Dziś tylko przypomnę, że w kontakcie bezpośrednim jest bardzo agresywna :) i może nieźle poparzyć, dlatego przydadzą się grube rękawice. Właściwości parzące pokrzywy tracą w trakcie gotowania, smażenia i suszenia. Wystarczy przelać je wrzącą wodą. W zielarstwie są wykorzystywane całe rośliny. Do celów kulinarnych najlepsze są młode listki zbierane na początku wiosny z górnej części (4-5 listków do 1/3 rośliny).
Smacznej wiosny ;)
Inspiracje: warsztaty kulinarne "Filozofia smaku" w ramach Bosch Akademia Smaku.
Czas przygotowania: 20 minut
Porcje: 2
Składniki:
Marynata:
Mus z awokado:
Sałatka warzywna:
Chipsy z pokrzywy:
- 2 steki z rostbefu (dojrzewające),
- 1 łyżeczka uprażonego sezamu (białego i/lub czarnego).
Marynata:
- 150 ml sosu Teriyaki,
- 2 łyżki miodu,
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
- 1 łyżka startego imbiru,
- 1 łyżka posiekanej chili,
- 1/2 łyżeczki oleju sezamowego,
- pieprz do smaku.
Mus z awokado:
- 1/2 awokado,
- 4 świeże listki czosnku niedźwiedziego,
- szczypta brązowego cukru,
- sok z cytryny, sól i biały pieprz do smaku.
Sałatka warzywna:
- 6-10 zielonych szparagów,
- 2 młode marchewki,
- zielona cukinia,
- 1/2 czerwonej cebuli,
- 4 pomidorki koktajlowe,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1/2 łyżeczki soli.
Chipsy z pokrzywy:
- 10 listków pokrzywy,
- olej rzepakowy lub z pestek winogron do smażenia.
Przygotowanie:
Stek wyjąć z lodówki godzinę przed grillowaniem.
Sałatka:
- Warzywa umyć i osuszyć. Pomidorki przekroić na pół, cebulę w krążki, pozostałe warzywa wzdłuż na cienkie paski (można przy pomocy obieraczki).
- Przygotować miskę z zimną wodą i lodem. W rondlu zagotować wodę z dodatkiem 1/2 łyżeczki soli i łyżeczki cukru. Paski warzyw wrzucić do wrzątku, gotować 1-2 minuty. Ugotowane przełożyć łyżką cedzakową do wody z lodem, wystudzić, odcedzić na sicie.
- Krążki cebuli przypiec na gorącej patelni grillowej lub grillu po usmażeniu mięsa.
- Warzywa podać na musie z awokado rozsmarowanym na talerzu, przybrane chipsami z pokrzywy.
Chipsy z pokrzywy:
- Listki umyć i osuszyć, olej rozgrzać w rondlu.
- Kilka listków położyć na łyżce cedzakowej i zanurzyć w oleju na 3-4 sekundy (do czasu aż przestanie strzelać olej).
- Usmażone listki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na kilku warstwach papierowego ręcznika. Czynność powtórzyć z pozostałymi listkami. Olej nie powinien być zbyt wysoki bo pokrzywa się przypali i straci zielony kolor.
Marynata:
- Wymieszać wszystkie składniki (bez miodu), zredukować objętość o połowę gotując na małym ogniu.
- Dodać miód, zagotować.
MUS: awokado zmiksować z czosnkiem niedźwiedzim i cukrem, doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Steki:
- Steki położyć na mocno rozgrzany grill (bez oliwy). Po dwóch minutach przekręcić, wierzch posmarować marynatą, grillować kolejne dwie minuty. Przekręcić steki na stronę z marynatą, z wierzchu posmarować marynatą grillować 1 minutę, przekręcić ostatni raz na minutę (tj. grillujemy 2+2+1+1 minut).
- Usmażone steki zawinąć w folię aluminiową, odłożyć na 5 minut, żeby odpoczęły.
- Żeby otrzymać steki bardziej krwiste skrócić łączny czas grillowania do 4 minut. Przy stekach bardziej wysmażonych wydłużyć czas do 8-10 minut.
- Przed podaniem posypać solą, pieprzem i prażonym sezamem.
Tkaniny lniane Kardelen by Mira design.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz