czwartek, 16 marca 2017

Świąteczna oferta win w sklepach Lidl


Na przedpremierowej degustacji przetestowaliśmy wina ze świątecznej oferty Lidl Polska, które będzie można kupić w sklepach już od 20 marca. Nam do gustu przypadło kilka butelek i chętnie postawimy je na stole nie tylko świątecznym (jeśli nadal będą w sprzedaży :). To takie, które miło się sączy z kieliszka bez żadnych dodatków i takie, które znakomicie będą pasować do świątecznych potraw.
Ofertę zdominowały wina węgierskie, co dla nas jest miłym zaskoczeniem, bo do tej pory cieszyliśmy się nimi najczęściej przy okazji przejazdu przez Węgry, a to zbyt często się nie zdarzało. Wina węgierskie nie kończą się na Tokajach i Egri Bikaverach i fajnie, że sprzedający też to zaczęli zauważać ;)

Przy wyborze wina dzielimy na takie, które nam smakują i te, które nam nie smakują. Te, które nam smakują dzielimy na takie, na które nas stać lub nie. Te, które nam smakują i jest nas na nie stać są poddawane dalszej subiektywnej ocenie... i nasze typy poniżej :)
  












Tokaji Cuvée ''Not Dry'' 2015, Dorombor, Węgry, białe, półsłodkie, lekkie - aromaty ananasa, brzoskwini, mandarynki i zielonego jabłka. Będzie pasować do sałatek, drobiu, serów i deserów. Znakomite do popijania na tarasie przy pierwszych promieniach wiosennego słońca.


Balatonboglári ''Optimum'' Brut, Garamvári 2011, Węgry - wino musujące, lekko wytrawne, średnio ciężkie. Będzie pasować do cielęciny, drobiu, ryb i deserów. Chętnie będziemy je popijać na zmianę z wytrawnym Prosecco.

 Pinot Gris, Les Clos des Amandiers 2011, Francja - białe, półwytrawne ciężkie, o smaku dojrzałych owoców. Do drobiu, serów i deserów.

Chardonnay Limited Edition, Cimarosa 2015, Chile - białe, wytrawne, ciężkie, bukiet ananasa, grejpfruta, nuty maślane, śmietanki i toffi. Chętnie podamy je do drobiu, ryb i owoców morza w winno-maślanym sosie, ale także do grillowanych białych mięs.

Tokaji Aszú 5 Puttonyos, Royal Tokaji 2013, Węgry - białe, słodkie, średnio ciężkie, do deserów i serów.


Egri Bikavér, Balga 2013 - czerwone, wytrawne, średnio ciężkie, aromaty porzeczki, wiśni i liści herbaty, przed podaniem najlepiej je zdekantować. Pasuje do wołowiny, jagnięciny, dziczyzny i serów.

Egri Bikavér ''Titi'', Tibor Gál 2015, Węgry - czerwone, wytrawne, średnio ciężkie, najlepiej przed podaniem je zdekantować. Rubinowy kolor, bukiet ciemnych owoców i przypraw


Malvasia Nera, Bellanova 2014, Włochy, czerwone - nuty jeżyn, fiołków i czekolady, pasuje do dziczyzny, jagnięciny i dojrzałych serów. 

Balatonboglári Kislak, Légli Géza 2011, Węgry, czerwone, wytrawne, ciężkie - dojrzewające 14 miesięcy w dębowych beczkach i 30 w butelkach, nuty wiśni. Pasuje do czerwonych mięs.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz