środa, 2 listopada 2016

Pikantne jesienne krewetki z dynią i grzybami w aromatycznym sosie TomYum

Krewetki z dynią zatopione w kremowym sosie Tom Yum skutecznie rozgrzeją Cię w chłodne jesienne dni.



Porcja: 2 osoby

Składniki:

  • ½ słoika pasty TomYum House of Asia
  • 1 Mleczko kokosowe House of Asia
  • 12 dużych surowych krewetek 
  • 1 szkl. grzybów (enoki, pieczarki, boczniaki itp.)
  • ½ szkl. dyni pokrojonej w drobną kostkę
  • 1 limonka
  • świeża chili
  • szalotka lub dymka
  • świeża tajska bazylia
  • 2 łyżki Oleju kokosowego House of Asia
  • Pieprz
  • Cukier kokosowy House of Asia i sól do smaku

  • Do podania ryż jaśminowy.

Przygotowanie:

  1. Dynię usmaż do miękkości na oleju kokosowym, dopraw do smaku solą, cukrem i sokiem z limonki. Dodaj pastę Tom Yum i połowę mleka, smaż chwilę aż zacznie pachnieć. Dodaj oczyszczone krewetki i mleko kokosowe do uzyskania oczekiwanej konsystencji, doprowadź do wrzenia, gotuj 1-2 minuty.
  2. Przełóż do misek, na wierzchu połóż grzyby, plastry szalotki i chili oraz sporą porcję świeżej bazylii tajskiej. Podaj z ryżem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz