11/28/2016

Curry z batatów i kalafiora z kulkami wołowymi

Podjęliśmy wyzwanie Rama Smaż jak szef kuchni 100 pomysłów na... i sprawdziliśmy czy Rama Smaż jak szef kuchni - polecana przez Pascala Brodnickiego jest faktycznie taka dobra... i wysmażyliśmy dla Was soczyste kulki wołowe zatopione w aromatycznym i rozgrzewającym curry z batatów i kalafiora. 
Wołowinę wyrobiliśmy m.in. z sokiem z limonki, sosem rybnym i sosem sojowym, czyli płynami, które podczas smażenia powodują rewolucję na kuchence i pryskanie tłuszczu. Rama Smaż jak szef kuchni klasyczna, którą testowaliśmy, to mix olejów wysokiej jakości (rzepakowego i słonecznikowego) faktycznie nie pryska podczas smażenia. Obsmażanie mięsa jak i wilgotnych warzyw nie niesie ze sobą spustoszenia i bałaganu. Dzięki temu było mniej sprzątania po naszym gotowaniu a curry przypadło do gustu wszystkim domownikom.   


Czas przygotowania: 30 minut
Porcje: 4
Stopień trudności: łatwe

Składniki:

Kulki wołowe

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 1 jajko
  • 1/2 cebuli posiekanej
  • 1/2 szkl. posiekanej bazylii
  • 2 chili posiekane
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1/2 limonki
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 3/4 łyżeczki kurkumy
  • 3/4 łyżeczki kuminu
  • 3/4 łyżeczki curry w proszku
  • pieprz i sól do smaku
  • Rama Smaż jak szef kuchni
Curry
  • 1 batata
  • 1 mały kalafior
  • 3 pomidory
  • 1/2 cebuli 
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cm imbiru
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 3 gwiazdki anyżu
  • 1 łyżeczka hot madras curry
  • 1 łyżeczka garam masala
  • sól i pieprz do smaku
  • Rama Smaż jak szef kuchni


Przygotowanie:

Do mięsa dodaj jajko, chili, sos rybny, sos sojowy, sok z limonki, cukier, sezam, bazylię, przyprawy i cebulę zeszkloną na Rama Smaż jak szef kuchni, połącz składniki, uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego. 



Batata obierz i pokrój w drobną kostkę, kalafior podziel na małe różyczki, pomidory sparz, obierz i pokrój na ósemki, imbir pokrój w zapałki.


Ramę Smaż jak szef kuchni wlej na rozgrzaną patelnię, kiedy znikną bąbelki jest to znak, że została osiągnięta idealna temperatura do smażenia. Kulki wołowe obsmaż porcjami po 2 minuty z każdej strony, zdejmij z patelni. Zeszklij cebulę, dodaj batata, czosnek, anyż i imbir, smaż 5 minut. 


Dodaj kalafior i przyprawy, smaż dalej 5 minut. Dodaj mleko kokosowe i pomidory, doprowadź do wrzenia, gotuj 5 minut, dopraw do smaku.
Do curry przełóż kulki wołowe, gotuj 2 minuty.


Przed podaniem przybierz listkami bazylii, podawaj z ryżem lub dowolnym pieczywem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Szczypta SmaQ , Blogger