Podjęliśmy wyzwanie Rama Smaż jak szef kuchni 100 pomysłów na... i sprawdziliśmy czy Rama Smaż jak szef kuchni - polecana przez Pascala Brodnickiego jest faktycznie taka dobra... i wysmażyliśmy dla Was soczyste kulki wołowe zatopione w aromatycznym i rozgrzewającym curry z batatów i kalafiora.
Wołowinę wyrobiliśmy m.in. z sokiem z limonki, sosem rybnym i sosem sojowym, czyli płynami, które podczas smażenia powodują rewolucję na kuchence i pryskanie tłuszczu. Rama Smaż jak szef kuchni klasyczna, którą testowaliśmy, to mix olejów wysokiej jakości (rzepakowego i słonecznikowego) faktycznie nie pryska podczas smażenia. Obsmażanie mięsa jak i wilgotnych warzyw nie niesie ze sobą spustoszenia i bałaganu. Dzięki temu było mniej sprzątania po naszym gotowaniu a curry przypadło do gustu wszystkim domownikom.
Czas przygotowania: 30 minut
Porcje: 4
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
Kulki wołowe
Przygotowanie:
Do mięsa dodaj jajko, chili, sos rybny, sos sojowy, sok z limonki, cukier, sezam, bazylię, przyprawy i cebulę zeszkloną na Rama Smaż jak szef kuchni, połącz składniki, uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego.
Wołowinę wyrobiliśmy m.in. z sokiem z limonki, sosem rybnym i sosem sojowym, czyli płynami, które podczas smażenia powodują rewolucję na kuchence i pryskanie tłuszczu. Rama Smaż jak szef kuchni klasyczna, którą testowaliśmy, to mix olejów wysokiej jakości (rzepakowego i słonecznikowego) faktycznie nie pryska podczas smażenia. Obsmażanie mięsa jak i wilgotnych warzyw nie niesie ze sobą spustoszenia i bałaganu. Dzięki temu było mniej sprzątania po naszym gotowaniu a curry przypadło do gustu wszystkim domownikom.
Czas przygotowania: 30 minut
Porcje: 4
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
Kulki wołowe
- 500 g mielonej wołowiny
- 1 jajko
- 1/2 cebuli posiekanej
- 1/2 szkl. posiekanej bazylii
- 2 chili posiekane
- 1 łyżka sezamu
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1/2 limonki
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 3/4 łyżeczki kurkumy
- 3/4 łyżeczki kuminu
- 3/4 łyżeczki curry w proszku
- pieprz i sól do smaku
- Rama Smaż jak szef kuchni
Curry
- 1 batata
- 1 mały kalafior
- 3 pomidory
- 1/2 cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 2 cm imbiru
- 400 ml mleczka kokosowego
- 3 gwiazdki anyżu
- 1 łyżeczka hot madras curry
- 1 łyżeczka garam masala
- sól i pieprz do smaku
- Rama Smaż jak szef kuchni
Przygotowanie:
Do mięsa dodaj jajko, chili, sos rybny, sos sojowy, sok z limonki, cukier, sezam, bazylię, przyprawy i cebulę zeszkloną na Rama Smaż jak szef kuchni, połącz składniki, uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego.
Batata obierz i pokrój w drobną kostkę, kalafior podziel na małe różyczki, pomidory sparz, obierz i pokrój na ósemki, imbir pokrój w zapałki.
Ramę Smaż jak szef kuchni wlej na rozgrzaną patelnię, kiedy znikną bąbelki jest to znak, że
została osiągnięta idealna temperatura do smażenia. Kulki wołowe obsmaż porcjami po 2 minuty z każdej strony, zdejmij z patelni. Zeszklij cebulę, dodaj batata, czosnek, anyż i imbir, smaż 5 minut.
Dodaj kalafior i przyprawy, smaż dalej 5 minut. Dodaj mleko kokosowe i pomidory, doprowadź do wrzenia, gotuj 5 minut, dopraw do smaku.
Do curry przełóż kulki wołowe, gotuj 2 minuty.
Przed podaniem przybierz listkami bazylii, podawaj z ryżem lub dowolnym pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz