środa, 25 maja 2016

Chłodząca zupa z łososiem wędzonym na zimno

Chłodząca zupa z botwinki, ogórków i jabłek podana z łososiem wędzonym na zimno. Znakomity chłodnik na nadchodzące upały, który można serwować od śniadania do kolacji :) 

Składniki:

  • 100 g ryżu długoziarnistego Uncele Ben's
  • 1 pęczek botwinki
  • 1/2 pęczka koperku
  • 2 ogórki
  • 2 kwaśne jabłka
  • 200-300 g łososia wędzonego na zimno
  • 1000 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany lub jogurtu
  • sok z limonki
  • 2 łyżki octu jabłkowgo
  • 1/2 chili bez pestek
  • sól i pieprz do smaku
  • plastry rzodkiewki do przybrania


Przygotowanie:

  1. Buraczki posiekaj w kostkę, liście i łodyżki pokrój na kawałki, dodaj ryż, 600 ml bulionu, ugotuj do miękkości, wystudź.
  2. Dodaj obrane i pokrojone jabłka i ogórki, sok z limonki, chili, koperek, zblenduj na gładką masę, dopraw do smaku solą, pieprzem i octem jabłkowym. 
  3. Łososia pokrój w drobną kostkę, wymieszaj z warzywami, zimną śmietaną i bulionem (do uzyskania oczekiwanej konsystencji).
  4. Zupę podawaj schłodzoną, przed podaniem przybierz plastrami rzodkiewki. 


2 komentarze:

  1. Wspaniały smak! Zachwycam się tym chłodnikiem od trzech dni!

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis istnie kcalmarowy! <3 pycha :)

    OdpowiedzUsuń