Bardzo wiosenny deser z kwaskowatym rabarbarem i cudownie pachnącymi truskawkami. Lekki i delikatny, pięknie się prezentuje z kawałkami owoców, cukrowanymi kwiatami... lub bitą śmietaną jeśli nie przeszkadza Wam kilka dodatkowych kalorii ;)
W późniejszym okresie truskawki i rabarbar możecie zastąpić innymi owocami np. brzoskwiniami, śliwkami, karmelizowanymi jabłkami.
W późniejszym okresie truskawki i rabarbar możecie zastąpić innymi owocami np. brzoskwiniami, śliwkami, karmelizowanymi jabłkami.
Składniki:
- 250 g serka mascarpone
- 250 ml śmietany kremówki
- 250 g dojrzałych truskawek
- 200 g rabarbaru
- 120 g brązowego cukru lub ksylitolu
- 100 g ryżu jaśminowego Uncle Ben's
- 100 ml wrzątku
- 25 g żelatyny
- skórka otarta z jednej pomarańczy
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- Do przybrania: owoce, krystalizowane kwiaty, bita śmietana lub inne.
Przygotowanie:
- Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i wystudź.
- Rabarbar pokrój na mniejsze kawałki, wymieszaj z cukrem, skórką z pomarańczy i cynamonem, duś na małym ogniu 5 minut, wystudź.
- Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie, wystudź.
- Do rabarbaru dodaj truskawki i ryż, zmiksuj na gładką masę. Dodaj serek, śmietanę, żelatynę, ponownie zmiksuj.
- Przelej do pucharków, odstaw do stężenia, przed podaniem przybierz ulubionymi dodatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz