Chłodząca zupa z botwinki, ogórków i jabłek podana z łososiem wędzonym na zimno. Znakomity chłodnik na nadchodzące upały, który można serwować od śniadania do kolacji :)
Składniki:
- 100 g ryżu długoziarnistego Uncele Ben's
- 1 pęczek botwinki
- 1/2 pęczka koperku
- 2 ogórki
- 2 kwaśne jabłka
- 200-300 g łososia wędzonego na zimno
- 1000 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany lub jogurtu
- sok z limonki
- 2 łyżki octu jabłkowgo
- 1/2 chili bez pestek
- sól i pieprz do smaku
- plastry rzodkiewki do przybrania
Przygotowanie:
- Buraczki posiekaj w kostkę, liście i łodyżki pokrój na kawałki, dodaj ryż, 600 ml bulionu, ugotuj do miękkości, wystudź.
- Dodaj obrane i pokrojone jabłka i ogórki, sok z limonki, chili, koperek, zblenduj na gładką masę, dopraw do smaku solą, pieprzem i octem jabłkowym.
- Łososia pokrój w drobną kostkę, wymieszaj z warzywami, zimną śmietaną i bulionem (do uzyskania oczekiwanej konsystencji).
- Zupę podawaj schłodzoną, przed podaniem przybierz plastrami rzodkiewki.
Wspaniały smak! Zachwycam się tym chłodnikiem od trzech dni!
OdpowiedzUsuńPrzepis istnie kcalmarowy! <3 pycha :)
OdpowiedzUsuń