czwartek, 14 kwietnia 2016

Makowe panienki - drożdżowe bułki z makiem i czekoladą

Od zawsze lubimy jeść i karmić innych tak po prostu, dla wspólnych chwil przy stole. Makowe panienki, trochę bułeczki trochę mini makowce, pieczemy często dla całej rodziny na śniadanie lub na deser do kawy lub herbaty, zwłaszcza dla małego Franka - rodzinnego niejadka. Każda jego wizyta to nie lada wyzwanie kulinarne, często zmienia upodobania i to co smakowało mu kilka dni wcześniej tym razem może zostać negatywnie zaopiniowane. Nie jest łatwo, ale makowe panienki pieczone z czekoladowymi płatkami niezmiennie zdobywają jego serce i kubki smakowe :)

Porcje: 6
Czas przygotowania: 130 minut

Składniki:
  • 520 g mąki pszennej  
  • 230 g mleka (1 szkl.) 
  • 40 g cukru brązowego (4 łyżki) 
  • 35 g oleju (3 łyżki) 
  • 5 g drożdży instant Delecta  
  • 20 g masła (1 łyżka) 
  • jajko 
  • szczypta soli 
Dodatkowo:
  • 200 ml maku 
  • 1 łyżka miodu
  • płatki czekoladowe Delecta
  • łyżki masła 
  • łyżki cukru brązowego drobnego 
  • 1 jajko i łyżka mleka 

Przygotowanie:
  1. Przygotuj masę makową: mak opłucz na sitku, odsącz, przełóż do rondla i zalej wrzącą wodą, odstaw do napęcznienia. 
  2. Na sitku połóż lnianą ściereczkę, wylej mak, odciśnij wodę, zmiel dwukrotnie w maszynce do mięsa lub utrzyj w makutrze, wymieszaj z miodem.
  3. Do miski wsyp mąkę, dodaj drożdże, sól, cukier, letnie mleko, łyżkę miękkiego masła, olej i jajko, wyrób ciasto. 
  4. Przełóż do miski, nakryj folią, odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 
  5. Ponownie wyrób ciasto, odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Rozpuść pozostałe masło, jajko rozmąć z łyżką mleka. 
  6. Ciasto podziel na dwie porcje, jedną zostaw w misce przykrytej folią żeby nie wysychało.
  7. Drugą podziel na trzy równe kawałki, każdy rozwałkuj na prostokąt gr.ok. 3 mm, posmaruj masłem, posyp cukrem, posmaruj masą makową. Każdy zroluj, przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną natłuszczonym papierem, uformuj wieńce. 
  8. Przy pomocy nożyczek zrób nacięcia co 1 cm nie przecinając rulonu do końca (patrz zdjęcie). Co dwa krążki wywiń jeden do góry, dwa zostaw na papierze itd. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 15 minut, żeby lekko wyrosły. W tym czasie przygotuj pozostałe bułki. 
  9. Piekarni rozgrzej do 180'C, każdą bułkę posmaruj jajkiem z mlekiem i posyp płatkami czekolady, piecz 20 minut (ciasto powinno się zrumienić).



Piecz... ot tak... prosto z serca!

1 komentarz:

  1. Jak ja uwielbiam takie makowce, pachną domem i rodzinnym ciepłem :)

    OdpowiedzUsuń