Ziołowy ryż z dorszem w sosie pomidorowym to udany mariaż kuchni włoskiej i azjatyckiej :) Chuda ryba w aromatycznym sosie podana z ryżem jaśminowym i dużą porcją superfood - niepozornej rukwi wodnej, która m.in. oczyszcza i wzmacnia organizm, działa antyrakowo, poprawia trawienie i wygładza zmarszczy.
Czas przygotowania: 20 minut
Porcja: 3
Składniki:
200 g ryżu jaśminowego
pęczek rukwi wodnej (rukoli, bazylii lub szpinaku)
450 g polędwiczki z dorsza
400 g pomidorów bez skóry z puszki
150 g pomidorów koktajlowych
1/2 szklanki czarnych oliwek
1/2 cebuli, posiekane
1/2 chili, posiekane
2 ząbki czosnku w plastrach
3 gałązki macierzanki lub tymianku
2 łyżka jasnego sosu sojowego
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżka skórki otartej z cytryny
2 łyżki oliwy
sól, pieprz i cukier do smaku
Przygotowanie:
- Na oliwie zeszklij cebulę i czosnek razem z macierzanką. Dodaj pomidory z puszki (rozgnieć je widelcem), chili, oliwki, sos sojowy, sos rybny, gotuj 3 minuty, dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.
- Do sosu włóż dorsza podzielonego na trzy kawałki i pomidory koktajlowe w połówkach. Duś pod przykryciem 10 minut.
- W między czasie ugotuj ryż, wymieszaj go z gałązkami rukwi wodnej i skórka z cytryny, dopraw do smaku.
- Podawaj na ciepło.
Miks dwóch kuchni i superfood = super danie! :)Pysznie się prezentuje - na dobrą rybkę zawsze mam ochotę! :)
OdpowiedzUsuń