wtorek, 22 grudnia 2015

Śledzie marynowane w zalewie imbirowej i kwasie buraczanym z korzenną przyprawą

Śledzie na Święta muszą być... tak samo jak i po Świętach :), np. marynowane w kwasie buraczanym i zalewie imbirowej, do podania z ulubionymi dodatkami.



Porcje: 5
Czas przygotowania: min. 6 godzin

Składniki:
  • 150 g śledzi z zalewy solankowej a’la matjas,
  • 150 ml kwasu buraczanego,
  • 150 ml zalewy z marynowanego imbiru,
  • 1 cebula czerwona,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • 1/3 łyżeczki przyprawy do piernika,
  • pieprz czarny grubo mielony do smaku.
Do podania:
  • marynowany młody imbir,
  • grzyby shimeji,
  • natka pietruszki,
  • kiszone buraki (u nas odmiana Chioggia), 



Ceramika Żaneta Jędral Pracownia autorska

Przygotowanie:
  1. Śledzie opłucz w zimnej wodzie i osusz papierowym ręcznikiem, pokrój na mniejsze kawałki, przełóż do słoja. 
  2. Cebulę obierz, pokrój w pióra, wyłóż na śledzie.
  3. Zalewę imbirową wymieszaj z kwasem buraczanym, przyprawą do piernika, cukrem i pieprzem, zalej śledzie i odstaw na min. 6 godzin. Przed podaniem odsącz z zalewy, podaj z dodatkami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz