Pierogi z rewelacyjnym farszem, kiszona kapusta duszona z cydrem, suszone jabłka, śliwki i borowiki oraz świeże boczniaki, którym możecie nadziać także naleśniki, krokiety, paszteciki i takie tam :)
Ilość farszu w przepisie wystarczy do nadziania ok. 80 pierogów, jeśli nie potrzebujecie aż tylu pozostały farsz (lub pierogi) możecie zamrozić lub zmniejszyć ilość użytych składników.
Ilość farszu w przepisie wystarczy do nadziania ok. 80 pierogów, jeśli nie potrzebujecie aż tylu pozostały farsz (lub pierogi) możecie zamrozić lub zmniejszyć ilość użytych składników.
Składniki:
Farsz:
- 2 kg kiszonej kapusty (odciśniętej),
- 220 g suszonych śliwek bez pestek,
- 50 g suszonych jabłek,
- 500 ml cydru,
- 500 g boczniaków,
- 2 cebule,
- 2 garści suszonych borowików,
- 2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego,
- 1 łyżeczka lubczyku,
- 2 liście laurowe,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- pieprz i sól do smaku,
- olej do smażenia.
Ciasto (na ok. 40 pierogów):
- 550 g mąki pszennej,
- 250 ml bardzo ciepłej wody (nie wrzącej),
- 2 łyżki oleju Kujawski 3 ziarna,
- 1 jajko,
- 1 żółtko,
- mąka do podsypania ciasta.
Przygotowanie:
Farsz
- Grzyby zalej w rondlu wodą, mocz 30 minut, doprowadź do wrzenia i gotuj 30 minut. Ugotowane grzyby wyłów łyżką cedzakowa a wywar przecedź przez gęste sito.
- Mocno odciśniętą kapustę posiekaj lub rozdrobnij robotem, zalej wywarem z grzybów i cydrem, duś na małym ogniu przez godzinę.
- W między czasie posiekaj lub rozdrobnij robotem grzyby, śliwki i suszone jabłka, dodaj do kapusty i duś dalej przez 30 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Jeśli masz czas odstaw kapustę na noc i dokończ gotowanie następnego dnia. Jeśli nie masz czasu pomiń ten etap i kontynuuj gotowanie już bez przykrycia.
- Na oleju podsmaż najpierw posiekaną cebulę, później posiekane boczniaki, przełóż do kapusty, dodaj przyprawy, wymieszaj duś 40-60 minut, dopraw do smaku, wystudź.
Ciasto
- W dużym rondlu zagotuj wodę z dodatkiem soli i łyżki oleju.
- Do mąki dodaj pozostałe składniki, wymieszaj, przełóż na blat posypany mąką, zagnieć. Ciasto podziel na 2-3 porcje, każdą kolejno rozwałkuj na cienki płat, wytnij krążki przy pomocy szklanki.
- Na środku każdego połóż łyżeczkę farszu, zlep boki, gotuj w osolonej wodzie 2-3 minuty od wypłynięcia.
- Podaj na ciepło. Jeśli chcesz je przechowywać skrop je olejem co zapobiegnie sklejaniu i rozrywaniu ciasta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz