Śledzie na Święta muszą być... tak samo jak i po Świętach :), np. marynowane w kwasie buraczanym i zalewie imbirowej, do podania z ulubionymi dodatkami.
Porcje: 5
Czas przygotowania: min. 6 godzin
Składniki:
- 150 g śledzi z zalewy solankowej a’la matjas,
- 150 ml kwasu buraczanego,
- 150 ml zalewy z marynowanego imbiru,
- 1 cebula czerwona,
- 1/2 łyżeczki cukru,
- 1/3 łyżeczki przyprawy do piernika,
- pieprz czarny grubo mielony do smaku.
- marynowany młody imbir,
- grzyby shimeji,
- natka pietruszki,
- kiszone buraki (u nas odmiana Chioggia),
Ceramika Żaneta Jędral Pracownia autorska
Przygotowanie:
- Śledzie opłucz w zimnej wodzie i osusz papierowym ręcznikiem, pokrój na mniejsze kawałki, przełóż do słoja.
- Cebulę obierz, pokrój w pióra, wyłóż na śledzie.
- Zalewę imbirową wymieszaj z kwasem buraczanym, przyprawą do piernika, cukrem i pieprzem, zalej śledzie i odstaw na min. 6 godzin. Przed podaniem odsącz z zalewy, podaj z dodatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz