poniedziałek, 26 października 2015

Pączki drożdżowo ziemniaczane [przepis], fotorelacja z warsztatów kulinarnych "Znaj Ziemniaki"

14 października gotowaliśmy ze znawczynią kuchni regionalnych Joanną Jakubiuk, szefową kuchni restauracji Masuria Arte w Staczach. Warsztaty kulinarne "Znaj Ziemniaki" zorganizowała firma produkująca sadzeniaki Europlant, w studiu kulinarnym Little Chef w Warszawie.

Na warsztat poszło kilka odmian ziemniaków w trzech typach kulinarnych. Koniec z ziemniaczaną nudą! jest nadzieja, że coraz częściej będziemy je spotykać na straganach i sklepowych pułkach a sprzedawcy doradzą nam, które odmiany wybrać żeby poprawić walory smakowe i estetyczne naszych potraw.

W trakcie warsztatów przygotowaliśmy kartacze, brosaniki i babkę ziemniaczaną z brokułami, a na deser słodkie rogaliki ziemniaczane i proste pączki drożdżowo ziemniaczane, na które podrzucamy Wam przepis poniżej :)




Pączki drożdżowo ziemniaczane



Receptura na pączki pochodzi z książki NIEZAPOMNIANA KUCHNIA WARMII I MAZUR, której autorką jest Małgorzata Jankowska Buttitta

Składniki:


  • 500 g ugotowanych przetartych ziemniaków, 
  • 500 g mąki, 
  • 1 szklanka mleka, 
  • 4 jajka, 
  • 40 g drożdży,
  • sól, 
  • tłuszcz do smażenia,
  • cukier, 
  • cynamon.

Przygotowanie:
  1. Ziemniaki w mundurkach ugotować, obrać i jeszcze ciepłe przepuścić przez maszynkę. 
  2. W mące zrobić dołek, wlać ciepłe mleko, rozmieszać z pokruszonymi drożdżami i szczypta cukru. Zaczyn odstawić w ciepłe miejsce, a gdy wyrośnie, wymieszać z pozostałymi składnikami i czekać, aż ponownie wyrośnie. Nabierać łyżką, formować małe kuleczki i smażyć w głębokim tłuszczu. 
  3. Wyjąć, odsączyć z tłuszczu i posypać cukrem pudrem i cynamonem.






Krzysztof Korolewicz, dyrektor firmy Europlant, o ziemniakach wie wszystko :)


Podlaskie kartacze


Rogaliki ziemniaczane z różą


Joanna Jakubiuk, szefowa kuchni restauracji Masuria Arte w Staczach, Podlasianka, znawczyni kuchni regionalnych, ogrodniczka, wirtuozerka pierogów i dań z pola na stół... i brosaniki, które zostały zjedzone prosto z patelni :) 


Babka z brokułami, bardzo ciekawy dodatek do dań mięsnych lub przekąska z sosami.


Ziemniaki Faszerowane/Zapiekane/Chrupiące np. z ratatouille, a na deser pączki z ziemniakami










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz