Ostrygi à la Rockefeller w Tajlandii to nasza ostrygowa wariacja w stylu tajskim :), smakuje równie dobrze co pierwowzór.
Ostrygi sparzone w sosie własnym, sos azjatycki z jarmużem i chrupiąca panierka z cytryną i pietruszką. Bez wątpienia ostrygi à la Rockefeller w Tajlandiibędą będą częstym gościem na naszym stole.
Ostrygi sparzone w sosie własnym, sos azjatycki z jarmużem i chrupiąca panierka z cytryną i pietruszką. Bez wątpienia ostrygi à la Rockefeller w Tajlandiibędą będą częstym gościem na naszym stole.
Porcje: 12
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- 12 ostryg,
- 1 szklanka liści jarmużu bez grubych nerwów,
- 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki,
- 120 ml startego parmezanu,
- 120 ml śmietany 30%,
- 1 kromka białego pieczywa (ok. 1/2 szkl. po zmieleniu)
- 1 łodyga trawy cytrynowej,
- 1/2 łyżeczki pasty tamaryndowej,
- 1/2 łyżeczka skórki z cytryny,
- szczypta chilli,
- sól i pieprz.
Do podania:
- cząstki cytryny
Przygotowanie:
- Ostrygi umyć i otworzyć przy pomocy noża i ściereczki, wyciąć z muszli, sok przelać do rondla a ostrygi przełożyć do miski. Sok zagotować, dodać ostrygi, gotować kilkanaście sekund, wyjąć łyżką cedzakową.
- Do płynu dodać śmietanę, trawę cytrynową rozgniecioną trzonkiem noża, chilli i pastę tamaryndową, gotować dalej 8-10 minut aż płyn zredukuje się o połowę. Usunąć trawę, dodać połowę parmezanu i odstawić.
- Jarmuż blanszować 2 minuty, wystudzić w lodowatej wodzie, dokładnie odcisnąć i posiekać nożem, dodać do śmietany.
- Z pieczywa usunąć skórki, zmiksować robotem razem z natką pietruszki, skórką z cytryny i pozostałym parmezanem. Doprawić solą i pieprzem.
- Ostrygi przełożyć do głębszych części muszli, polać sosem i posypać zmielonym pieczywem.
- Do naczynia do zapiekania wysypać grubą warstwę soli żeby ustabilizować muszle, przełożyć ostrygi, zapiec pod rusztem piekarnika w temperaturze 200 stopni do zrumienienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz