czwartek, 22 października 2015

Ostrygi à la Rockefeller w Tajlandii

Ostrygi à la Rockefeller w Tajlandii to nasza ostrygowa wariacja w stylu tajskim :), smakuje równie dobrze co pierwowzór. 
Ostrygi sparzone w sosie własnym, sos azjatycki z jarmużem i chrupiąca panierka z cytryną i pietruszką. Bez wątpienia ostrygi à la Rockefeller w Tajlandiibędą będą częstym gościem na naszym stole.




Porcje: 12
Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:
  • 12 ostryg,
  • 1 szklanka liści jarmużu bez grubych nerwów,
  • 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki,
  • 120 ml startego parmezanu,
  • 120 ml śmietany 30%,
  • 1 kromka białego pieczywa (ok. 1/2 szkl. po zmieleniu)
  • 1 łodyga trawy cytrynowej,
  • 1/2 łyżeczki pasty tamaryndowej,
  • 1/2 łyżeczka skórki z cytryny,
  • szczypta chilli,
  • sól i pieprz.

Do podania:
  • cząstki cytryny 


Przygotowanie:
  1. Ostrygi umyć i otworzyć przy pomocy noża i ściereczki, wyciąć z muszli, sok przelać do rondla a ostrygi przełożyć do miski. Sok zagotować, dodać ostrygi, gotować kilkanaście sekund, wyjąć łyżką cedzakową. 
  2. Do płynu dodać śmietanę, trawę cytrynową rozgniecioną trzonkiem noża, chilli i pastę tamaryndową, gotować dalej 8-10 minut aż płyn zredukuje się o połowę. Usunąć trawę, dodać połowę parmezanu i odstawić.
  3. Jarmuż blanszować 2 minuty, wystudzić w lodowatej wodzie, dokładnie odcisnąć i posiekać nożem, dodać do śmietany.
  4. Z pieczywa usunąć skórki, zmiksować robotem razem z natką pietruszki, skórką z cytryny i pozostałym parmezanem. Doprawić solą i pieprzem.
  5. Ostrygi przełożyć do głębszych części muszli, polać sosem i posypać zmielonym pieczywem.  
  6. Do naczynia do zapiekania wysypać grubą warstwę soli żeby ustabilizować muszle, przełożyć ostrygi, zapiec pod rusztem piekarnika w temperaturze 200 stopni do zrumienienia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz