czwartek, 23 lipca 2015

Zielony falafel z bobu, zielonej soczewicy i kaszy jaglanej z sosem tahini

Falafele to propozycja pysznej przekąski nie tylko dla wegan. Zazwyczaj robię je z ciecierzycy jednak na sklepowych półkach zieleni się bób więc polecam także zielone falafele przygotowane z bobu, zielonej soczewicy, kolendry, natki pietruszki i kaszy jaglanej. Kotleciki z chrupiącą skórką i miękkim środkiem pachnące aromatycznymi przyprawami, w wersja light (pieczone w piekarniku). Do tego znakomity sos tahini oraz mizeria z rzodkiewek i ogórków.

Falafele można jeść na ciepło lub zimno, odgrzewać w piekarniku oraz przechowywać w lodówce do 3 dni.


Porcje: 30
Czas przygotowania: 75 minut

Składniki:

Falafele
  • 100 g soczewicy zielonej,
  • 180 g kaszy jaglanej ugotowanej,
  • 340 g bobu ugotowanego i obranego,
  • 1/2 czerwonej cebuli,
  • 4 ząbki czosnku,
  • garść świeżej kolendry,
  • garść natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu,
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • pieprz cayenne.
Sos tahini
  • 100 ml wody,
  • 50 ml tahini,
  • 5 łyżek soku z cytryny,
  • 2 łyżki posiekanej kolendry,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżka oliwy extra vergine,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól,
  • pieprz cayenne.
Do podania:
  • mizeria z ogórków i rzodkiewek,
  • sezam.

Ceramika Żaneta Jędral 
Pracownia autorska


Przygotowanie:
  1. Soczewicę wypłukać, zalać szklanką wody, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 30 minut (powinna wchłonąć wodę). Przestudzić.
  2. W między czasie przygotować sos tahini - wszystkie składniki zmiksować w malakserze, doprawić do smaku ewentualnie dodać więcej wody do uzyskania oczekiwanej konsystencji.
  3. Zmiksować soczewicę, bób, posiekaną cebulę, czosnek wyciśnięty przez praskę, natkę pietruszki, kolendrę i przyprawy. Dodać kaszę jaglaną i miksować dalej do połączenia się składników. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie odstawić na 10-15 minut. 
  4. Blachę wyłożyć papierem i posmarować oliwą. Mokrymi dłońmi formować kulki wielkości ok. 2,5 cm, układać na papierze. Kotleciki posmarować z wierzchu oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piec do zrumienienia ok. 20 minut.
  5. Podać z sosem tachini i plastrami ogórka i rzodkiewki, posypanymi sezamem. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz