środa, 15 lipca 2015

Wegańskie ceviche z pieczarek

Podróżując po Peru miałam okazję poznać wiele egzotycznych roślin jadalnych, ciekawe odmiany ogólnie znanych warzyw, oraz jeść znakomite potrawy, m.in. peruwiańskie ceviche de corvina przygotowywane z surowych ryb. Okazało się, że można przygotować także wersję wegańską :). Oryginalny przepis pochodzi z bloga Kuchnia Peruwiańska, gdzie gotują pasjonaci Ameryki Południowej i kuchni peruwiańskiej. Po małej modyfikacji dziś u nas na blogu.

Podstawą dobrego ceviche z ryb lub owoców morza są świeże produkty, a ich zdobycie nie zawsze jest proste. Wersja wegańska przygotowana z pieczarek smakuje znakomicie i nie ma większych problemów z zakupem świeżych.

Wegańskie ceviche jest idealną przekąską na upalne dni, lekkie, orzeźwiające, aromatyczne i przygotowuje się je w ciągu kilkunastu minut bez tracenia czasu na stanie w kuchni. Kwaskowa marynata cytrynowo-limonkowa z kolendrą i chilli i słodycz gotowanej kukurydzy. Jestem oczarowana przepisem i smakiem :)

Polecam!


Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:
  • 250 g surowych pieczarek,
  • 2 limonki,
  • 1 cytryna,
  • 1/2 czerwonej cebuli,
  • 1/5 białej cebuli,
  • ząbek czosnku,
  • 1/2 pęczka kolendry,
  • 1-2 chilli,
  • 1 kolba ugotowanej kukurydzy,
  • sól.



Ceramika Żaneta Jędral Pracownia autorska

Przygotowanie:
  1. Pieczarki obrać, odciąć ogonki, pokroić w ósemki, włożyć do miski i posolić. Dodać czerwoną cebulę pokrojoną w pióra oraz drobno posiekaną kolendrę i chilli. Wymieszać i odstawić.
  2. Do blendera kielichowego wycisnąć sok z limonek i cytryny, dodać kawałek chilli, białą cebulę, kilka gałązek kolendry i sól. Dokładnie zmiksować, przecedzić przez sitko, marynatą zalać pieczarki, wymieszać i odstawić na 5-10 minut.
  3. Podać z kukurydzą i ewentualnie z kawałkiem gotowanego batata.






1 komentarz:

  1. Coś dla mnie! Kocham pieczarki :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń