niedziela, 5 lipca 2015

Chłodnik błyskawiczny i aromatyczny

Jak zrobić aromatyczny chłodnik w 10 sekund? To bardzo proste :) Wystarczy przygotować zapas cudownej mikstury - domowego kwasu z buraka (przepis). Kwas dojrzewa przez tydzień w temperaturze pokojowej, później można go przechowywać miesiącami w lodówce i na bieżąco używać do przygotowywania pysznych i zdrowych zup i napoi chłodzących. W trakcie kiszenia rozwijają się smaki i aromaty czosnku, ziół i przypraw, które dodacie do kiszenia. Jednak zapewniam Was, że w lodówce nie postoi nawet przez tydzień bo zawsze ma wielu amatorów.

Gotowy kwas wystarczy dodać do schłodzonego jogurtu, kefiru lub zsiadłego mleka i w ciągu kilku sekund mamy znakomity napój chłodzący z dużą zawartością witamin i soli mineralnych. Dodając pokrojony koperek, rzodkiewki, ogórki itp. mamy zupę na zimno.

Składniki:
  • kwas z buraka,
  • jogurt, kefir i/lub zsiadłe mleko,
  • posiekane warzywa i zioła (opcjonalnie),
  • sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
  1. Wymieszać składniki, podać w formie chłodzącego napoju lub zupy.


     

2 komentarze:

  1. bardzo ciekawy pomysł.
    Muszę koniecznie zrobić - zainteresowałaś mnie tym przepisem na kwas z buraków.
    To jest zdrowe. :)
    Tym co chcą miec płaski brzuch w 8 minut polecam pewien sekret :)
    http://odchudzaniejestproste.pl/sekret-amerykanskich-aktorek-na-plaski-brzuch-8-minut/
    Odpowiedz

    OdpowiedzUsuń