wtorek, 2 czerwca 2015

Wiosenna sałatka z arbuza i truskawek w stylu azjatyckim

Kochamy truskawki, są znakomitym dodatkiem do wiosennych sałatek, niskokaloryczne i aromatyczne czego chcieć więcej :)
Znakomicie smakują otulone limonkowym winegretem w towarzystwie dietetycznego arbuza, koziego sera i aromatycznych ziół. Świeża chili i kolendra nadają sałatce zadziorny, azjatycki charakter, a czarny bez ciągnie ją w stronę kuchni polskiej. 

Kolendrę można zastąpić lub połączyć z miętą, do sałatki dodać zielone liście szpinaku, jarmużu lub rukoli wg. uznania.
To co czyni sałatkę naprawdę wyjątkową to sos - połączenie syropu z czarnego bzu z sokiem limonki. 





Czas przygotowania: 5 minut

Składniki:
  1. 1 szklanka truskawek w plastrach,
  2. 2 szklanki arbuza pokrojonego w kostkę lub w kulki,
  3. 100 g sera koziego lub mozzarelli, 
  4. 1-2 czerwone chilli,
  5. 1/2 pęczka kolendry,
Sos:
  1. 2 łyżki sezamu,
  2. 1 łyżka oliwy,
  3. 3 łyżki soku z arbuza,
  4. 1 ząbek czosnku,
  5. sok z limonki,
  6. syrop z czarnego bzu lub syrop z agawy,
  7. 1 łyżeczka sosu rybnego (opcjonalnie),
  8. 1 łyżeczka sosu sojowego jasnego,
  9. pieprz.
Do podania:
  1. kwiaty czarnego bzu,
  2. grzanki pełnoziarniste.

Przygotowanie:

  1. Sezam uprażyć na suchej patelni, czosnek przecisnąć przez praskę, dodać pozostałe składniki sosu, wymieszać.
  2. Ser pokroić w kostkę, chili w plastry, kolendrę posiekać. Dodać do pokrojonych owoców, wymieszać z dresingiem, ewentualnie doprawić do smaku.
  3. Przed podaniem posypać kolendrą i przybrać kwiatami czarnego bzu.

Tkaniny lniane Kardelen i sztućce Hardanger Bestikk by Mira design.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz