niedziela, 7 czerwca 2015

Konfitura truskawkowa z kwiatami czarnego bzu

Kolejna pyszna konfitura truskawkowa, dziś z kwiatami czarnego bzu. Cudownie pachnąca, absolutnie wyjątkowa. Możecie ją przygotować z dodatkiem białych kwiatuszków świeżo zerwanych z krzaczka lub dodać do truskawek wcześniej przygotowany syrop.




Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:
  • 1 kg truskawek,
  • 1 szklanka kwiatów bzu czarnego (bez zielonych części, ok. 10 baldachów),
  • 1 kg cukru trzcinowego żelującego Diamant (lub Konfitur-Fix + cukier),
  • sok z 1 cytryny,
  • sok z 1 limonki,
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne (opcjonalnie).


Przygotowanie:
  1. Owoce umyć i odszypułkować, większe pokroić na ćwiartki, zasypać cukrem, dokładnie wymieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować 4 minuty.
  2. Zdjęć pianę, dodać kwiaty, sok z cytrusów i pieprz cayenne, wymieszać, gorące konfitury przelać do wyparzonych słoików, szczelnie zamknąć, wystudzić do góry dnem.

  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz