Puszyste ciasto jogurtowe odwrócone z rabarbarem. To idealna propozycja na słoneczny weekend - mało pracy, szybkie pieczenie, proste składniki, lekka konsystencja... i na słońce z kawą lub herbatą :)
Czas przygotowania: 45 minut
Porcja: forma 25 cm
Porcja: forma 25 cm
Składniki:
- 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej lub pszennej,
- 2 jaja,
- 3/4 szklanki gęstego jogurtu,
- 3/4 szklanki cukru,
- 4 łyżki cukru trzcinowego gruboziarnistego,
- 50 g roztopionego oleju kokosowego lub masła,
- 4 łodygi rabarbaru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- skórka otarta z połowy cytryny,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii.
- 2 łyżki cukru pudru,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- płatki kwiatów jadalnych np. bratków.
Przygotowanie:
- Olej stopić i lekko przestudzić, mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Rabarbar pokroić w kawałki dł. 1 cm, wymieszać z brązowym cukrem brązowym i rozłożyć na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Jajka ubić na puszysty krem razem z cukrem (ok. 8 minut robotem). Dodać olej, jogurt, wanilię i skórkę cytryny, ubijać do połączenia składników. Masę wylać na rabarbar i wyrównać.
- Piec w 180 stopniach przez 35 minut (funkcja grzania góra-dół). Upieczone ciasto odwrócić do góry dnem i wyłożyć na tortownicę.
- Zimne posypać płatkami kwiatów i cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz