Kolejna pyszna konfitura truskawkowa, dziś z kwiatami czarnego bzu. Cudownie pachnąca, absolutnie wyjątkowa. Możecie ją przygotować z dodatkiem białych kwiatuszków świeżo zerwanych z krzaczka lub dodać do truskawek wcześniej przygotowany syrop.
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 1 kg truskawek,
- 1 szklanka kwiatów bzu czarnego (bez zielonych części, ok. 10 baldachów),
- 1 kg cukru trzcinowego żelującego Diamant (lub Konfitur-Fix + cukier),
- sok z 1 cytryny,
- sok z 1 limonki,
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne (opcjonalnie).
Przygotowanie:
- Owoce umyć i odszypułkować, większe pokroić na ćwiartki, zasypać cukrem, dokładnie wymieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować 4 minuty.
- Zdjęć pianę, dodać kwiaty, sok z cytrusów i pieprz cayenne, wymieszać, gorące konfitury przelać do wyparzonych słoików, szczelnie zamknąć, wystudzić do góry dnem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz