Kwiaty akacji (Robinii akacjowej) są cennym surowcem zielarski i znakomitym produktem spożywczy. Chyba wszyscy znamy pyszny miód akacjowy o mocnym zapachu, który prawie się nie krystalizuje, znakomity specyfik stosowany przy przeziębieniach, problemach z trawieniem i przy zaburzeniach pracy nerek. Kwiaty suszone lub jedzone na surowo działają podobnie, można je znaleźć w mieszankach herbat, w pieczywie (w postaci aromatu), w kremach kosmetycznych wygładzających zmarszczki oraz w produktach do aromatoterapii i kąpieli relaksacyjnych.
Kwiaty akacji mają wszechstronne zastosowane w kuchni. Lekko słodkie i aromatyczne płatki można suszyć, taka herbatka przyda się jesienią i zimą. Surowe można smażyć w cieście naleśnikowym (podobnie jak kwiaty bzu czarnego), dodawać do deserów, lodów, sałatek i dżemów. Dzieciom będzie smakował pyszny syrop akacjowy, a dorosłym nalewka ;).
O tym wszystkim w najbliższych postach bo sezon akacjowy w pełni.
Pierwsza propozycja to pyszne, puszyste i proste w przygotowaniu placuszki serowe z płatkami akacji.
Polecam :)
Kwiaty akacji mają wszechstronne zastosowane w kuchni. Lekko słodkie i aromatyczne płatki można suszyć, taka herbatka przyda się jesienią i zimą. Surowe można smażyć w cieście naleśnikowym (podobnie jak kwiaty bzu czarnego), dodawać do deserów, lodów, sałatek i dżemów. Dzieciom będzie smakował pyszny syrop akacjowy, a dorosłym nalewka ;).
O tym wszystkim w najbliższych postach bo sezon akacjowy w pełni.
Pierwsza propozycja to pyszne, puszyste i proste w przygotowaniu placuszki serowe z płatkami akacji.
Polecam :)
Ilość porcji: 15 placków
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
- 150 g serka naturalnego (np. Bieluch lub ricotta),
- 1 szklanka płatków akacji (tylko białe części),
- 70 g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej,
- 50 ml mleka,
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- olej.
Do podania:
- owoce sezonowe,
- miód lipowy lub cukier puder,
- świeże płatki akacji.
Przygotowanie:
- Żółtka wymieszać z serem, mlekiem i kwiatami akacji, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać łyżką.
- Białka ubić z solą na sztywno, delikatnie połączy z masą serową.
- Placuszki smażyć po 1 minucie z obydwu stron, odłożyć na papierowy ręcznik.
- Podawać na ciepło polane miodem akacjowym lub posypane cukrem pudrem z owocami sezonowymi.
Faktycznie placuszki wyglądają na lekkie jak chmurki! :)
OdpowiedzUsuńSą pyszne, idealne na śniadanie :)
UsuńCiekawe, z czarnym bzem już się zaprzyjaźniłam, ale nie wiedziałam że akacja jest jadalna, pięknie pachnie i jeszcze można zjeść :). Biorę przepis!
OdpowiedzUsuńPolecam również wszystkim odchudzającym się (przyśpiesza trawienie, działa moczopędnie) :)
UsuńCudowne i pyszne placuszki.
OdpowiedzUsuńDziś zapraszam na nalewkę ;)
UsuńA ile tej mąki????
OdpowiedzUsuńSłuszne pytanie :D, już uzupełnione.
Usuńa z którym serkiem smaczniejsze? bo rzeczywiście wyglądają bosko i nie wiem który kupić
OdpowiedzUsuńObydwie wersje są dobre, polecam wypróbować obie i wybrać tą, która będzie dla Ciebie smaczniejsza, choć przyznał nie ma zbyt wielkiej różnicy :)
OdpowiedzUsuń