Nalewkę na płatkach akacji można przygotować w wersji wytrawnej lub słodkiej, a dodając odpowiednią ilość wody dostosować zawartość alkoholu do własnych potrzeb :). Ubiegłoroczna nalewka akacjowa nie przetrwała zimy, nim się spostrzegliśmy butelki wypełniła przygnębiająca pustka, więc nie mogę Wam pokazać jak nalewka się prezentuje po roku "leżakowania". Obiecuję uzupełniać post w miarę tworzenia dokumentacji zdjęciowej :). Akacjówkę można spożywa już po czterech miesiącach od zerwania kwiatów bez dodatkowego okresu leżakowania, co bez wątpienia w znacznym stopniu przyczynia się do skrócenia czasu jej pobytu w naszej spiżarni ;).
Po zlaniu nalewki macerowane płatki można przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiczku i wykorzystać je np. do ciast, deserów lub sosów.
Nalewkę akacjową warto przygotować ze względu na walory smakowe i właściwości zdrowotne, o których już pisałam przy okazji serowych chmurek z akacją.
Składniki:
Połowę wody zagotować, wystudzić. Płatki akacji i wanilię przekrojoną na pół wsypać do słoja, zalać spirytusem oraz wodą i odstawić na miesiąc, codziennie potrząsając słojem.
Po zlaniu nalewki macerowane płatki można przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiczku i wykorzystać je np. do ciast, deserów lub sosów.
Nalewkę akacjową warto przygotować ze względu na walory smakowe i właściwości zdrowotne, o których już pisałam przy okazji serowych chmurek z akacją.

Składniki:
- 300 g płatków akacji (tylko białe płatki),
- 1000 ml spirytusu 95%,
- 500 ml wody,
- 100-600 g cukru trzcinowego lub białego,
- laska wanilii.
Przygotowanie:

Połowę wody zagotować, wystudzić. Płatki akacji i wanilię przekrojoną na pół wsypać do słoja, zalać spirytusem oraz wodą i odstawić na miesiąc, codziennie potrząsając słojem.
Po miesiącu zlać nalewkę, zagotować pozostałe 250 ml wody z cukrem i ostudzić. Zimny syrop cukrowy dodać do nalewki, szczelnie zamknąć, wymieszać zawartość potrząsając słojem.
Odstawić na 3 miesiące. Macerowane płatki przechowywać szczelnie zamknięte.
Po tym czasie zlać nalewkę, przefiltrować, rozlać do butelek.
"Macerowane płatki przechowywać szczelnie zamknięte". A mogę wiedzieć co z nich później zrobić?
OdpowiedzUsuń