Nie wyobrażam sobie jesieni i zimy bez przetworów z czarnego bzu. Znaczną część spiżarni zawsze zajmuje "syrop kwiatowy" bo poza walorami zdrowotnymi jest znakomitym dodatkiem chyba do wszystkich potraw. Tchnie ducha wiosny w herbatę, kiedy będziemy wygrzewać się pod kocem w długie zimowe wieczory, wzbogaci o kwiatowe nuty dresingi do sałat i sałatek, dodany do marynaty odmieni smak pieczonych mięs i ryb, a w deserach wprost na nowo zakwitnie :).
Wariant podstawowy syropu przygotowuje się z rozwiniętych kwiatów czarnego bzu, cytryn, cukru i wody. Idąc o krok dalej można przygotować różne wersje smakowe. Dziś polecam rewelacyjne połączenie z imbirem wzbogacone o nuty limonki. Z uwagi na dużą zawartość pyłków kwiatowych na dnie słoiczków będzie się zbierał osad co jest zjawiskiem naturalnym.
Sami decydujecie ile cukru chcecie dodać. W tym przypadku "syrop" to nazwa potoczna, a otrzymana mikstura to raczej coś pomiędzy naparem, odwarem, maceratem i syropem. Gorący płyn pasteryzowany na sucho (rozlany do słoiczków i wystudzony do góry dnem) bez problemu przechowuje się długie miesiące.
Wariant podstawowy syropu przygotowuje się z rozwiniętych kwiatów czarnego bzu, cytryn, cukru i wody. Idąc o krok dalej można przygotować różne wersje smakowe. Dziś polecam rewelacyjne połączenie z imbirem wzbogacone o nuty limonki. Z uwagi na dużą zawartość pyłków kwiatowych na dnie słoiczków będzie się zbierał osad co jest zjawiskiem naturalnym.
Sami decydujecie ile cukru chcecie dodać. W tym przypadku "syrop" to nazwa potoczna, a otrzymana mikstura to raczej coś pomiędzy naparem, odwarem, maceratem i syropem. Gorący płyn pasteryzowany na sucho (rozlany do słoiczków i wystudzony do góry dnem) bez problemu przechowuje się długie miesiące.
Czas przygotowania:
Składniki:
- 40-50 baldachów kwiatów czarnego bzu,
- 100 g imbiru,
- 600-900 g cukru,
- 4 cytryny,
- 1 limonka,
- 2 i 1/2 litra wody.
Przygotowanie:
- Kwiaty odciąć od zielonych łodyżek, zalać 2 litrami wrzącej wody, odstawić na noc.
- Następnego dnia imbir obrać, pokroić na małe kawałki, zalać pozostałą wodą i zmiksować blenderem. Dodać skórkę z wyszorowanej i sparzonej limonki i z jednej cytryny. Zagotować, trzymać na bardzo małym ogniu (prawie nie gotując) przez 10-15 minut.
- Obie mikstury przecedzić przez sito, dodać cukier, sok z limonki i sok z cytryn, zagotować mieszając do rozpuszczenia cukru. Gorący syrop przelać do słoiczków lub butelek, szczelnie zamknąć, wystudzić do góry dnem.
także robiłam w tym roku :)
OdpowiedzUsuńJest rewelacyjny :). Robilas w wersji podstawowej?
Usuńja nie robiłam jeszcze nigdy, a kusi mnie strasznie
OdpowiedzUsuńNie ma co się zastanawiać :) ten sprzedawany w sklepie odbiega jakością od takiego domowego, polecam bo sezon w pełni :)
UsuńTabletki na jelita są przeznaczone dla osób borykających się z problemami trawiennymi, takimi jak zespół jelita drażliwego. Pomagają one w regulacji pracy układu pokarmowego, przynosząc ulgę i poprawiając komfort życia.
OdpowiedzUsuńSyrop na suchy kaszel to skuteczny środek łagodzący dolegliwości związane z suchym i drażniącym kaszlem. Formuła syropu pomaga nawilżyć gardło, redukując podrażnienia i przynosząc ulgę. Syrop ten jest idealny dla osób zmagających się z uporczywym kaszlem, umożliwiając spokojny sen i komfort w ciągu dnia.
OdpowiedzUsuń