Dziś chciałabym Wam polecić pyszne konfitury z truskawek i bananów z dodatkiem czekolady lub kakao. Znakomity dodatek do bułeczek śniadaniowych, gofrów, twarożków, jogurtów lub deserów. Po kilku minutach gotowania można się cieszyć pysznym i aromatycznym smarowidłem, i trudno się powstrzymać żeby nie wyjadać go łyżeczką wprost ze słoiczka :).
Konfitury przygotowałam z trzcinowym cukrem żelującym Diamant w stosunku 1:1, jednak jeśli chcecie zmniejszyć ilość cukru możecie użyć Konfitur-fixu i odpowiadającej Wam ilości cukru.
Konfitury przygotowałam z trzcinowym cukrem żelującym Diamant w stosunku 1:1, jednak jeśli chcecie zmniejszyć ilość cukru możecie użyć Konfitur-fixu i odpowiadającej Wam ilości cukru.
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- 800 g truskawek,
- 200 g bananów,
- 1000 g trzcinowego cukru żelującego Diamant,
- sok z jednej cytryny,
- 50 g gorzkiej czekolady lub 2-3 łyżki ciemnego kakao.
Przygotowanie:
- Truskawki umyć, osączyć na sicie, usunąć szypułki, większe pokroić na ćwiartki. Banany pokroić w plasterki.
- Owoce zasypać cukrem, dodać połamaną czekoladę lub kakao, dokładnie wymieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować 4 minuty ciągle mieszając. Pod koniec gotowania dodać sok z cytryny.
- Gorące konfitury przelać do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i pasteryzować na sucho (wystudzić do góry dnem).
Ceramika Żaneta Jędral Pracownia autorska
Rewelacja :) Wyobrażam sobie jej smak :)
OdpowiedzUsuńWedelka zachęcam do spróbowania, mamy szczyt sezonu truskawkowego ;)
UsuńWidziałam (i próbowałam) już czeko-śliwkę, ale czegoś takiego nie! Wspaniały pomysł :)
OdpowiedzUsuń