piątek, 5 czerwca 2015

Konfitura truskawkowa z bananami i czekoladą

Dziś chciałabym Wam polecić pyszne konfitury z truskawek i bananów z dodatkiem czekolady lub kakao. Znakomity dodatek do bułeczek śniadaniowych, gofrów, twarożków, jogurtów lub deserów. Po kilku minutach gotowania można się cieszyć pysznym i aromatycznym smarowidłem, i trudno się powstrzymać żeby nie wyjadać go łyżeczką wprost ze słoiczka :).

Konfitury przygotowałam z trzcinowym cukrem żelującym Diamant w stosunku 1:1, jednak jeśli chcecie zmniejszyć ilość cukru możecie użyć Konfitur-fixu i odpowiadającej Wam ilości cukru. 
  

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:
  • 800 g truskawek,
  • 200 g bananów,
  • 1000 g trzcinowego cukru żelującego Diamant,
  • sok z jednej cytryny,
  • 50 g gorzkiej czekolady lub 2-3 łyżki ciemnego kakao.



Przygotowanie:
  1. Truskawki umyć, osączyć na sicie, usunąć szypułki, większe pokroić na ćwiartki. Banany pokroić w plasterki.
  2. Owoce zasypać cukrem, dodać połamaną czekoladę lub kakao, dokładnie wymieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować 4 minuty ciągle mieszając. Pod koniec gotowania dodać sok z cytryny.
  3. Gorące konfitury przelać do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i pasteryzować na sucho (wystudzić do góry dnem).






Tkaniny lniane Kardelen by Mira design
Ceramika Żaneta Jędral Pracownia autorska

3 komentarze:

  1. Rewelacja :) Wyobrażam sobie jej smak :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wedelka zachęcam do spróbowania, mamy szczyt sezonu truskawkowego ;)

      Usuń
  2. Widziałam (i próbowałam) już czeko-śliwkę, ale czegoś takiego nie! Wspaniały pomysł :)

    OdpowiedzUsuń