niedziela, 10 maja 2015

Weekendowe śniadanie - masło tuńczykowe

Pyszne smarowidło, dobre do pieczywa pełnoziarnistego, grzanek, tostów, lub bagietki. Potrzebne będą: masło, tuńczyk w sosie własnym, przyprawy, inne ulubione dodatki i 5 minut na przygotowanie. Można je również przygotować z wędzonym łososiem lub makrelą. 





Czas przygotowania: 5 minut + chłodzenie

Składniki:
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
  • 1/3 kostki miękkiego masła,
  • 4 fileciki anchois,
  • 1 łyżka posiekanej szalotki,
  • 1-2 łyżeczki kaparów (opcjonalnie),
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę (opcjonalnie),
  • 1-2 łyżki posiekanych świeżych ziół (do wyboru: tymianek, pietruszka, kolendra, bazylia itp). 
  • sól, pieprz i sok z limonki do smaku. 
Do podania:
  • siekany szczypiorek,
  • awokado,
  • cząstki limonki.




Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki z wyjątkiem masła zmiksować na gładka masę.
  2. Dodać masło, miksować chwilę do połączenia się składników, doprawić do smaku. Schłodzić w lodówce.












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz