poniedziałek, 18 maja 2015

Syrop sosnowy niskosłodzony

Popularny syrop sosnowy najczęściej przygotowuje się z młodych majowych pędów sosny i cukru w stosunku 1:1. Tak przygotowany syrop może być również bazą do przygotowania sosnówki - nalewki sosnowej. Można go jednak przygotować inną metodą i zmniejszyć ilość użytego cukru o połowę. Syrop będzie nadal aromatyczny, bardziej delikatny i mniej kaloryczny.

Syrop z pędów sosny może być używany jako środek podnoszący odporność organizmu, bakteriobójczy, wykrztuśny, uzupełniający przy kuracjach antybiotykowych. 


Poza tym, że jest naturalnym lekiem, może być używany w kuchni. Sprawdzi się we wszystkich daniach do których zazwyczaj dodajecie rozmaryn lub jałowiec. Może zastąpić miód i cukier w dresingach, marynatach, zimnych i gorących i napojach. Cudownie komponuje się w deserach, w najprostszej formie jako np. polewa do naleśników lub uzupełnienie owoców. W sezonie grillowym oczaruje was w glazurze do mięs i warzyw... i tak długo można by wymieniać. Cudowna bursztynowa mikstura do przygotowana z ogólnie dostępnej naszej polskiej sosny zwyczajnej lub kosodrzewiny. Niewielka inwestycja w cudowny smak i zdrowie :)  




Składniki:
  • 1 kg młodych pędów sosny,
  • 1/2 kg brązowego cukru,
  • 1 l wody.


Przygotowanie:
  1. Pędy opłukać, podzielić na małe kawałki (1-2 cm), włożyć do rondla, zasypać cukrem, odstawić w ciepłe miejsce na minimum 2 dni. 
  2. Dodać wodę, gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu 15 minut, zostawić pod przykryciem.
  3. Drugiego dnia czynność powtórzyć, tj. gotować na małym ogniu przez 15 minut.
  4. Trzeciego dnia również gotować przez 15 minut a później odcedzić na sicie. Sosnowy syrop zagotować, gorący przelać do małych słoiczków lub butelek, szczelnie zamknąć, wystudzić do góry dnem. Tak przygotowany syrop można przechowywać w spiżarni przez kilka lat.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz