Popularny syrop sosnowy najczęściej przygotowuje się z młodych majowych pędów sosny i cukru w stosunku 1:1. Tak przygotowany syrop może być również bazą do przygotowania sosnówki - nalewki sosnowej. Można go jednak przygotować inną metodą i zmniejszyć ilość użytego cukru o połowę. Syrop będzie nadal aromatyczny, bardziej delikatny i mniej kaloryczny.
Syrop z pędów sosny może być używany jako środek podnoszący odporność organizmu, bakteriobójczy, wykrztuśny, uzupełniający przy kuracjach antybiotykowych.
Poza tym, że jest naturalnym lekiem, może być używany w kuchni. Sprawdzi się we wszystkich daniach do których zazwyczaj dodajecie rozmaryn lub jałowiec. Może zastąpić miód i cukier w dresingach, marynatach, zimnych i gorących i napojach. Cudownie komponuje się w deserach, w najprostszej formie jako np. polewa do naleśników lub uzupełnienie owoców. W sezonie grillowym oczaruje was w glazurze do mięs i warzyw... i tak długo można by wymieniać. Cudowna bursztynowa mikstura do przygotowana z ogólnie dostępnej naszej polskiej sosny zwyczajnej lub kosodrzewiny. Niewielka inwestycja w cudowny smak i zdrowie :)
Syrop z pędów sosny może być używany jako środek podnoszący odporność organizmu, bakteriobójczy, wykrztuśny, uzupełniający przy kuracjach antybiotykowych.
Poza tym, że jest naturalnym lekiem, może być używany w kuchni. Sprawdzi się we wszystkich daniach do których zazwyczaj dodajecie rozmaryn lub jałowiec. Może zastąpić miód i cukier w dresingach, marynatach, zimnych i gorących i napojach. Cudownie komponuje się w deserach, w najprostszej formie jako np. polewa do naleśników lub uzupełnienie owoców. W sezonie grillowym oczaruje was w glazurze do mięs i warzyw... i tak długo można by wymieniać. Cudowna bursztynowa mikstura do przygotowana z ogólnie dostępnej naszej polskiej sosny zwyczajnej lub kosodrzewiny. Niewielka inwestycja w cudowny smak i zdrowie :)
Składniki:
- 1 kg młodych pędów sosny,
- 1/2 kg brązowego cukru,
- 1 l wody.
Przygotowanie:
- Pędy opłukać, podzielić na małe kawałki (1-2 cm), włożyć do rondla, zasypać cukrem, odstawić w ciepłe miejsce na minimum 2 dni.
- Dodać wodę, gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu 15 minut, zostawić pod przykryciem.
- Drugiego dnia czynność powtórzyć, tj. gotować na małym ogniu przez 15 minut.
- Trzeciego dnia również gotować przez 15 minut a później odcedzić na sicie. Sosnowy syrop zagotować, gorący przelać do małych słoiczków lub butelek, szczelnie zamknąć, wystudzić do góry dnem. Tak przygotowany syrop można przechowywać w spiżarni przez kilka lat.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz