Już od 18 maja w sklepach Lidl tydzień kuchni greckiej. Z tej okazji Lidl Polska zorganizował pokaz przedpremierowy w formie warsztatów kulinarnych dla blogerów, które w brawurowy sposób poprowadził Pascal Brodnicki :).
W atmosferze dobrej zabawy grupa smakoszy i pasjonatów gotowania testowała znakomite greckie produkty przygotowując ciekawe potrawy z ich użyciem. Mnóstwo dobrej zabawy, produktów, jedzenia i pomysłów na nowe dania.
Dziś zapraszam Was na krótką relację z tego spotkania oraz na pyszne domowe lody chałwowe z orzechami włoskimi w miodzie wielokwiatowym i z syropem fiołkowym, inspirowane warsztatami i kuchnią grecką a przygotowane z chałwą typu macedońskiego i orzechami włoskimi w miodzie - do kupienia w Lidlu podczas tygodnia greckiego.
Czas przygotowania: 15 minut + chłodzenie
Składniki:
Jednak nie samymi deserami człowiek żyje, a kuchnia grecka to bogactwo smaków i aromatów dla których można stracić głowę, o co w towarzystwie gotujących facetów i ogromu świeżego ziela nie było trudno ;).
Znakomity chlebek mięsny po grecku z tzatziki Pascala to jedna z potraw przygotowanych podczas warsztatów. Jego przygotowywanie jest bardzo proste, nawet dla kulinarnego amatora.
Przepis na chlebek razem z filmem gdzie Pascal pokazuje jak go przygotować znajdziecie tu (klik), a inne przepisy na potrawy przygotowywane podczas warsztatów na stronie kuchnialidla.pl
Jeśli jednak omijacie kuchnię dużym łukiem ale lubicie dobrze zjeść również wybierzcie się do Lidla bo w ofercie znajdziecie także gotowe potrawy. Wystarczy wizyta w sklepie żeby poznać smak greckich frykasów: liści winogron nadziewanych ryżem, biftek - greckich kotletów mielonych nadziewanych serem, zawijańców z ciasta filo z oliwkami i serem, i wielu innych.
Możecie też błysnąć "talentem" kulinarnym przed znajomymi ;) i zorganizować prawdziwe grecki przyjęcie serwując greckie antipasti, musakę, pitę z kurczaka, greckie sery i oliwki, a na deser lody jogurtowe lub przysmak kuchni greckiej, tureckiej i ormiańskiej - baklawę.
Pełną informację o greckich produktach znajdziecie w gazetce dostępnej w sklepach lub do pobrania tu (klik).
Bakłażan to warzywo bardzo popularne w kuchni greckiej i dające dużo kulinarnych możliwości, przygotowywane na różne sposoby i z różnymi dodatkami. Jedne z lepszych dań to pasta melitzanosalata i paputzaki (bakłażan faszerowany).
W atmosferze dobrej zabawy grupa smakoszy i pasjonatów gotowania testowała znakomite greckie produkty przygotowując ciekawe potrawy z ich użyciem. Mnóstwo dobrej zabawy, produktów, jedzenia i pomysłów na nowe dania.
Dziś zapraszam Was na krótką relację z tego spotkania oraz na pyszne domowe lody chałwowe z orzechami włoskimi w miodzie wielokwiatowym i z syropem fiołkowym, inspirowane warsztatami i kuchnią grecką a przygotowane z chałwą typu macedońskiego i orzechami włoskimi w miodzie - do kupienia w Lidlu podczas tygodnia greckiego.
Czas przygotowania: 15 minut + chłodzenie
Składniki:
- 3 żółtka,
- 250 ml śmietany 36%,
- 50 g chałwy greckiej o smaku waniliowym (w sprzedaży także chałwa z miodem, z czekoladą gorzką, oraz chałwa with Cocoa z kakao, równie dobre do lodów).
Do podania:
- miód po grecku z orzechami włoskimi,
- syrop fiołkowy lub inny domowy.
Przygotowanie:
- Chałwę pokruszyć i zmiksować z 50 ml śmietany, żółtka utrzeć na puszysty krem, pozostałą śmietanę mocno schłodzoną ubić na sztywno.
- Wszystkie składniki wymieszać łyżką i zamrozić (ok. 3 godz.). Co godzinę masę przemieszać łyżką.
- Przed podaniem dodać orzechy w miodzie i polać syropem fiołkowym.
Jednak nie samymi deserami człowiek żyje, a kuchnia grecka to bogactwo smaków i aromatów dla których można stracić głowę, o co w towarzystwie gotujących facetów i ogromu świeżego ziela nie było trudno ;).
Znakomity chlebek mięsny po grecku z tzatziki Pascala to jedna z potraw przygotowanych podczas warsztatów. Jego przygotowywanie jest bardzo proste, nawet dla kulinarnego amatora.
Przepis na chlebek razem z filmem gdzie Pascal pokazuje jak go przygotować znajdziecie tu (klik), a inne przepisy na potrawy przygotowywane podczas warsztatów na stronie kuchnialidla.pl
Jeśli jednak omijacie kuchnię dużym łukiem ale lubicie dobrze zjeść również wybierzcie się do Lidla bo w ofercie znajdziecie także gotowe potrawy. Wystarczy wizyta w sklepie żeby poznać smak greckich frykasów: liści winogron nadziewanych ryżem, biftek - greckich kotletów mielonych nadziewanych serem, zawijańców z ciasta filo z oliwkami i serem, i wielu innych.
Możecie też błysnąć "talentem" kulinarnym przed znajomymi ;) i zorganizować prawdziwe grecki przyjęcie serwując greckie antipasti, musakę, pitę z kurczaka, greckie sery i oliwki, a na deser lody jogurtowe lub przysmak kuchni greckiej, tureckiej i ormiańskiej - baklawę.
Pełną informację o greckich produktach znajdziecie w gazetce dostępnej w sklepach lub do pobrania tu (klik).
Bakłażan to warzywo bardzo popularne w kuchni greckiej i dające dużo kulinarnych możliwości, przygotowywane na różne sposoby i z różnymi dodatkami. Jedne z lepszych dań to pasta melitzanosalata i paputzaki (bakłażan faszerowany).
Wspaniały przepis!
OdpowiedzUsuń