Łatwe i szybkie ciasto rabarbarowe, pieczone "do góry nogami". Dodanie oleju rzepakowego z bazylią i cytryna oraz świeżej melisy nadaje ciastu rabarbarowemu zupełnie nowy wymiar, a marchewka jak to marchewka zawsze dobra ;).
Czas przygotowania: 15 minut, pieczenie 25-30 minut
Porcje: forma 23 cm
Składniki:
- ok. 350-400 g rabarbaru,
- 300 g mąki pszennej,
- 1/2 szklanki marchewki tartej na drobnych oczkach,
- 3 białka,
- 1 jajko,
- 8 łyżek oleju Kujawski "Cytryna i bazylia",
- sok i skórka otarta z połowy pomarańczy,
- 10 łyżeczek cukru pudru trzcinowego,
- 1-2 łyżki grubego brązowego cukru,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 10 listków melisy cytrynowej,
- masło do posmarowania formy,
- cukier puder do posypania ciasta (opcjonalnie).
Przygotowanie:
- Na papierze do pieczenia odrysować dno formy do pieczenia.
- Na papierowym krążku (na desce) ciasno ułożyć rabarbar jeden obok drugiego, odciąć wystające części. Odłożyć rabarbar na bok zachowując kolejność w jakiej pędy leżały na papierze, co ułatwi przełożenie ich do formy.
- Wycięte koło położyć na dnie formy, posmarować masłem, na papierze rozłożyć listki melisy, na listkach rabarbar, posypać grubym brązowym cukrem.
- Pomarańczę wyszorować i sparzyć, z połowy zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Żółtko utrzeć na biało z 2 łyżeczkami cukru, cienką stróżką dodać olej cały czas ubijając do uzyskania majonezu. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać pozostały cukier i szczyptę soli. Dodać majonez, mąkę, sok i skórkę z pomarańczy oraz marchewkę, dokładnie wymieszać. Piec 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.
- Lekko przestudzone ciasto przekręcić do góry dnem na talerz lub paterę, odstawić do ostygnięcia. Zimne ciasto można posypać cukrem pudrem, polać polewą z czekolady, podać z domowym sosem np. malinowym lub bez dodatków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz