5/19/2015

Odwrócone ciasto rabarbarowe z marchewką i ziołowym majonezem

Łatwe i szybkie ciasto rabarbarowe, pieczone "do góry nogami". Dodanie oleju rzepakowego z bazylią i cytryna oraz świeżej melisy nadaje ciastu rabarbarowemu zupełnie nowy wymiar, a marchewka jak to marchewka zawsze dobra ;). 






Czas przygotowania: 15 minut, pieczenie 25-30 minut
Porcje: forma 23 cm

Składniki:
  • ok. 350-400 g rabarbaru,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki marchewki tartej na drobnych oczkach,
  • 3 białka,
  • 1 jajko,
  • 8 łyżek oleju Kujawski "Cytryna i bazylia",
  • sok i skórka otarta z połowy pomarańczy,
  • 10 łyżeczek cukru pudru trzcinowego,
  • 1-2 łyżki grubego brązowego cukru,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 10 listków melisy cytrynowej,
  • masło do posmarowania formy,
  • cukier puder do posypania ciasta (opcjonalnie).



Przygotowanie:
  1. Na papierze do pieczenia odrysować dno formy do pieczenia. 
  2. Na papierowym krążku (na desce) ciasno ułożyć rabarbar jeden obok drugiego, odciąć wystające części. Odłożyć rabarbar na bok zachowując kolejność w jakiej pędy leżały na papierze, co ułatwi przełożenie ich do formy. 
  3. Wycięte koło położyć na dnie formy, posmarować masłem, na papierze rozłożyć listki melisy, na listkach rabarbar, posypać grubym brązowym cukrem.
  4. Pomarańczę wyszorować i sparzyć, z połowy zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.
  5. Żółtko utrzeć na biało z 2 łyżeczkami cukru, cienką stróżką dodać olej cały czas ubijając do uzyskania majonezu. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać pozostały cukier i szczyptę soli. Dodać majonez, mąkę, sok i skórkę z pomarańczy oraz marchewkę, dokładnie wymieszać. Piec 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.
  6. Lekko przestudzone ciasto przekręcić do góry dnem na talerz lub paterę, odstawić do ostygnięcia. Zimne ciasto można posypać cukrem pudrem, polać polewą z czekolady, podać z domowym sosem np. malinowym lub bez dodatków.    



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Szczypta SmaQ , Blogger