środa, 29 kwietnia 2015

Tajski makaron z ziołowym pesto i krewetkami - inspiracje Apetyt

Niedawno miałam okazję przetestować ten przepis dla magazynu kulinarnego Apetyt. Samo danie jest przykładem na udane połączenie kuchni włoskiej i tajskiej. W przygotowaniu banalnie proste, a bawiąc się dodatkami i tworząc nowe zestawy smakowe za każdym razem mamy inną potrawę.

Bazując na podstawowym przepisie przygotowałam własną wersję, nadając daniu bardziej tajski charakter :). Wprowadziłam kilka modyfikacji, np. do krewetek dodałam czosnek i białe wino, a pesto przygotowałam z dodatkiem sosu rybnego, tajskiej bazylii i chili w ilości większej o 100%.
Dzięki temu, kluseczki dają "niezłego kopa", co w przypadku kuchni tajskiej nie powinno dziwić :), a tajska bazylia, która ma niewiele wspólnego z popularną u nas bazylią, wprowadza nuty mięty, anyżu i lukrecji.
Tajska bazylia (bazylia azjatycka) jest rośliną bardzo popularną w wielu krajach dalekiego wschodu. Gotując w Chiang Mai w Tajlandii używałam Ho-ra-phaa, podczas warsztatów kulinarnych w Sapa i Hanoi w Wietnamie była to hung qui, w Indiach znajdziecie ją pod nazwą tulsi, a tam gdzie mnisi buddyjscy wykorzystują ją do ceremonii religijnych holy basil (święta bazylia).
W Polsce do kupienia w sklepach z żywnością azjatycką, w Wólce Kosowskiej k/Warszawy w każdym małym sklepiku prowadzonym przez Wietnamczyków.

Polecam, zwłaszcza wszystkim zabieganym, cierpiącym na notoryczny brak czasu ;)


Czas przygotowania: 10 minut
Porcje: 4

Składniki:
  • 400 g azjatyckiego makaronu jajecznego, 
  • 500 g obranych krewetek, 
  • 100 ml wytrawnego białego wina, 
  • 4 ząbki czosnku, 
  • oliwa do smażenia, 
  • sól i pieprz do smaku.

Pesto: 
  • 1/2 pęczka tajskiej bazylii, 
  • 1/2 pęczka zwykłej bazylii,
  • 1 doniczka kolendry, 
  • 100 g orzeszków ziemnych niesolonych, 
  • 3 czerwone papryczki chili, 
  • 3 łyżki wody, 
  • 2 łyżki oleju sezamowego,
  • 1 łyżka sosu rybnego, 
  • sok i skórka z limonki, 
  • 1 łyżka oliwy. 

Do podania: 

Przygotowanie: 
  1. Makaron ugotować (lub namoczyć) zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 
  2. Składniki pesto zmiksować na gładką masę. 
  3. Na oliwie zeszklić czosnek pokrojony w plasterki, dodać krewetki i wino dusić 2-3 minuty. Dodać makaron i pesto, wymieszać i doprawić do smaku. 
  4. Przełożyć na talerze, posypać plasterkami chili i listkami kolendry, podać z cząstkami limonki. 


     

2 komentarze:

  1. Niebanalny przepis, połączenie kuchni włoskiej z azjatycką, to jest coś ;-) Trafia w moje smaki, bo obie te kuchnie uwielbiam. Gratuluję ciekawej współpracy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, też lubię to włosko-tajskie połączenie :)

      Usuń