wtorek, 24 marca 2015

Chleb z mielonymi ziarnami - gryka, jagła, len, dynia, słonecznik

Chlebek samo zdrowie z chrupiącą skórką z każdej strony :), zachowujący świeżość i wilgoć przez kilka dni, bez dodatku pszenicy.
Zestaw zmielonych ziaren (gryka, len, dynia, słonecznik, jagła) wzbogaca każdą kromkę o dużą porcję witamin i cennych minerałów.

Pestki dyni: fosfor, magnez, cynk, mangan i dużo witaminy B3.
Gryka - źródło łatwo przyswajalnego białka, fosforu, magnezu, miedzi, cynku, żelaza, niklu, kobaltu i jodu, oraz witamin kojących nasze nerwy: B1, B2, PP i P.
Jagła - podobnie jak kasza gryczana jest źródłem łatwo przyswajalnego białka, żelaza i miedzi oraz witamin z grupy B.
Len - uważany za super pokarm, z bardzo dużą zawartością lignanów - związków chemicznych zwalczających nowotwory, obniżających poziom cholesterolu i zmniejszających ryzyko chorób serca. Duża zawartość błonnika, wapnia i kwasów omega-3. Zmielone nasiona są łatwostrawne i łatwiej przyswajalne przez organizm.
Słonecznik - duże ilości fosforu, potasu, magnezu, wapnia, żelaza, miedzi, cynku, manganu i selenu oraz cała plejada witamin: E, grupa B, A, K, C i kwas foliowy. 

Chlebek jest bardzo prosty w przygotowaniu, a do wyrobienia wystarczy tylko łyżka.




Czas przygotowania: 15 minut + wyrastanie + 60 minut pieczenie 
Porcje: foremka 30x15 cm

Składniki: 
 
Zaczyn:  

  • 250 g mąki żytniej razowej,  
  • 200 ml letniej wody,  
  • 250 g zakwasu.  

  
Ciasto: (10-12 godzin później):  
  • Zaczyn,  
  • 220 g mąki ciemnej orkiszowej,   
  • 50 g kaszy gryczanej jasnej, 
  • 50 g siemienia lnianego, 
  • 50 g pestek dyni, 
  • 50 g ziaren słonecznika, 
  • 50 g zmielonej kaszy jaglanej,
  • 300 ml letniej wody,  
  • 15 g soli,  
  • 3 łyżki pestek dyni do posypania chleba. 


Przygotowanie:
  1. Składniki zaczynu przełożyć do szklanej miski, dokładnie wymieszać, szczelnie przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 10-12 godzin.  
  2. Ziarna zmielić w młynku do kawy lub w blenderze kelichowym 
  3. Następnego dnia w letniej wodzie rozpuścić sól, dodać zaczyn, zmielone ziarna i mąkę orkiszową. Dokładnie wyrobić hakiem lub łyżką.  
  4. Foremkę posmarować oliwą, przełożyć ciasto, wierzch wyrównać mokrą łopatką i posypać pestkami dyni. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 4 godziny.   
  5. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni, na górnej półce postawić pojemnik z gorącą wodą. Piec chleb 30 minut, następnie obniżyć temperaturę do 200 stopni i piec przez kolejne 30 minut. Upieczony chleb wydaje głuchy odgłos przy stukaniu palcem w spód. 
  6. Gorący chleb można posmarować wodą co poprawi wygląd skórki, wyjąć z formy i wystudzić na kratce.









1 komentarz: