poniedziałek, 1 grudnia 2014

Zimowa zupa z topinamburu, selera i pasternaku na kozim serku


Z mojego eksperymentalnego poletka zostało wykopane ostanie warzywko - pasternak (można wykopywać po przymrozkach).
Po dodaniu topinamburu i selera wyszła szybka, zimowa zupa z dużą ilością przypraw. Polecam tą warzywną kombinację. Do zagęszczenia zupy użyłam siemienia lnianego, które można zastąpić jednym ziemniakiem.  
  

Czas przygotowania: 25 minut
Porcje: 4

Składniki:
  • 1 średni seler,
  • 4 bulwy topinamburu,
  • 2 pasternaki (lub pietruszki),
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 l bulionu,
  • 100 g serka koziego kremowego,
  • 4 łyżki orzechów nerkowca,
  • 4 łyżki gęstego jogurtu,
  • ½ chili,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego,
  • 1 łyżka mielonego kuminu,
  • 1 łyżeczka mielonej czarnuszki,
  • ½ łyżeczki kurkumy,
  • ½ łyżeczki mielonej kozieradki,
  • 2 łyżki oliwy,
  • Sól i pieprz do smaku.


Przygotowanie:
  1. Warzywa umyć, obrać, rozdrobnić w malakserze.
  2. W rondku na zupę rozgrzać oliwę, wsypać kurkumę, kumin i czarnuszkę, smażyć kilka sekund, żeby uwolniły się olejki eteryczne.
  3. Dodać warzywa, smażyć 5 minut, zalać bulionem, gotować 10 minut.
  4. Nerkowce z grubsza posiekać, uprażyć na suchej patelni.
  5. Do zupy dodać kozi serek i siemię lniane, gotować do roztopienia serka, zmiksować na krem.
  6. Podawać z kleksem jogurtu i prażonymi orzechami. 

Zupa na jesień

6 komentarzy:

  1. ta zupa musi mieć naprawdę ciekawy smak :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciekawy smak i duże możliwości do eksperymentowania z dodatkami :)

      Usuń
  2. dziękuję za udział w akcji :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. czy można by podać ilość topinamburu wagowo? rozrzut wielkości bulw jest dość spory ! Marzena

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ok. 150-200 g., proponuję dobierać proporcje wg. własnego gustu. Jeśli lubisz topinambur daj więcej, jeśli seler, daj więcej selera.

      Usuń
    2. Dziękuję, będę próbować.

      Usuń