środa, 3 grudnia 2014

Tarta Limoncello z persymoną

Persymona, zwana też kaki, szaronem, hebanowcem, hurmą, śliwką daktylową... to słodki i galaretowaty owoc. Mało wyczuwalne aromaty dobrze łączą się z innymi owocami w deserach, sałatkach lub dżemach. 

Kupując owoce wybierajcie te dojrzałe i miękkie, a niedojrzałym dajcie poleżeć poza lodówką przez 2-3 dni.
Z uwagi na dużą zawartość witaminy A i C oraz żelaza, wapnia, potasu i fosforu warto wprowadzić je do domowego menu.

Tarta Limoncello to znakomite połączenie kwaskowatej i aromatycznej cytryny z żywo pomarańczową persymoną. 




Czas przygotowania: 1 godz. 50 minut 
Porcje: 12

Składniki:

Ciasto:
  • 125 g mąki pszennej,
  • 75 g schłodzonego masła w kawałkach,
  • 30 g cukru pudru,
  • 1 żółtko,
  • Skórka otarta z ½ cytryny,
  • oliwa do posmarowania formy.
Masa limoncello:
  • 50 ml likieru Limoncello (najlepiej domowego),
  • 30 g cukru pudru trzcinowego,
  • 3 jaja,
  • 1/3 szkl. śmietany 30%,
  • 3 łyżki serka mascarpone,
  • Sok i skórka otarta z 1 cytryny,
  • 3 łyżki masła.
  • 1-2 owoce parsymony


Przygotowanie:
  1. Przygotować kruchy spód. Schłodzone i pokrojone w kostkę masło posiekać nożem z przesianą mąką, żółtkiem, cukrem i skórką cytryny. Delikatnie i krótko zagnieść. Uformować kulę, spłaszczyć, zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 40 minut.
  2. Schłodzone ciasto rozwałkować, przełożyć do tortownicy (22-24 cm), wstawić do piekarnika z termoobiegiem nagrzanego do 170 stopni na 13-17 minut. Jeśli nie macie termoobiegu trzeba zwiększyć czas pieczenia (+5 min) i temperaturę (+10 stopni).
  3. Przygotować masę. W rondlu zagotować na małym ogniu śmietanę, cukier, jaja i Limoncello, ciągle ubijając robotem na małych obrotach. Jak tylko masa zacznie gęstnieć dodać sok z cytryny, gotować 1 minutę.
  4. Dodać masło, serek mascarpone i skórkę z cytryny, dokładnie wymieszać, wylać na upieczony spód. Owoce kaki umyć pokroić w plastry, wyłożyć na masę cytrynową.
  5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 15 minut.

zBLOGowani.pl
Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów
Świąteczne słodkości!

6 komentarzy:

  1. SUPER TAKIE CIACHO TO NA PEWNO EKSPLOZJA SMAKÓW ...POLECAM CIASTO Z MALINAMI I MASCARPONE POD BEZA ;POZDRAWIAM
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/07/malinowy-chrusniak.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciacho super i domowe limoncello też super ;), dziękuję za ciasto z malinami

      Usuń
  2. Świetnie wygląda to ciacho, tak optymistycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Niedawno próbowaliśmy kaki i bardzo nam zasmakowało, ta tarta więc też na pewno by nam przypadła do gustu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sezon na cytrusy zachęca do sięgania po egzotykę :)

      Usuń