piątek, 19 grudnia 2014

Przegrzebki w sosie śmietanowym z mocnym akcentem estragonu - Chorwacja


Pokochałam ten kraj od pierwszej wizyty na targu rybnym. Ilość i różnorodność świeżych ryb i owoców morza (pachnących morzem nie rybą) przyprawiała o zawrót głowy, a motylki w żołądku mówiły TO JEST TO!  Sąsiadujący z rybnym, kolorowy i pachnący ziołami targ warzywny, gdzie znalazłam miód lawendowy z wyspy Hvar, zdecydowanie umocnił to uczucie. Każdy kolejny dzień wakacji i nowe odkrycia budziły zachwyt doprowadzając do totalnego zauroczenia tym małym krajem i jego kuchnią.
Wynajęliśmy apartament na skraju lasu piniowego, 15 m od brzegu Adriatyku. Jakby tego szczęścia było mało, okazało się że nasi sąsiedzi posiadają własną wytwórnię wina i rewelacyjnie zaopatrzoną piwniczkę, a w ich ogrodzie można się zaopatrzyć w przeróżne owoce, warzywa i świeżuteńkie zioła prosto z krzaczka. Sąsiadka przyrządzała niebiańską jagnięcinę, długo marynowaną w ziołach. U nich też odkryłam ser dojrzewający w skórze jagnięcej oraz hvarską smutnicę, wino czerwone z dodatkiem mleka koziego.
Co drugi dzień zaczynaliśmy od porannej wizyty na targu rybnym. Ambitny plan - przetestować w kuchni wszystkie dostępne gatunki i rodzaje ryb raz owoców morza – nie został zrealizowany mimo długich wakacji.
Przegrzebki w sosie śmietanowym z mocnym akcentem estragonu to szybka, prosta i pachnąca świeżością potrawa. Przywołuje wspomnienie cudownego morza i beztroskich wakacji, a najważniejsze, świetnie smakuje w towarzystwie schłodzonego białego wina ;)  























Składniki:
  • 4 świeże przegrzebki w muszlach,
  • 4 czubate łyżki śmietany (18% lub 22%), 
  • 3 łyżki posiekanej dymki, 
  • 1-2 łyżeczki posiekanego estragonu, 
  • 3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki, 
  • ½ papryczki chili (drobno posiekane),
  • 100 ml wytrawnego białego wina, 
  • sól, pieprz i cytryna do smaku,
  • 3 łyżki masła do smażenia.
Przygotowanie:
  1. Rozciąć muszle nożem, „wypatrosz” przegrzebki pozostawiając białe mięsko i pomarańczowy mlecz (jak ktoś lubi), wypłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. 
  2. Na patelni roztopić 2 łyżki masła, smażyć przegrzebki oprószone solą i pieprzem aż się zrumienią (ok. 1 minuta z każdej strony).
  3. Wyjąć przegrzebki na talerz, masło wylać, na patelni roztopić pozostałą część masła, dodać chili i cebulkę dymkę, smażyć ok. 1 minutę. Dodać czosnek i dusić kolejną minutę na małym ogniu. 
  4. Wlać wino, zwiększyć ogień, odparować alkohol (1-2 minuty), dodać śmietanę, estragon i przegrzebki, przyprawić solą i pieprzem, duś chwilę żeby smaki się połączyły. 
  5. Podawać w muszlach lub na talerzyku z pieczywem i schłodzonym winem użytym do gotowania.
    Želim
     vam dobar tek


2 komentarze:

  1. A ciekaw jestem ile kosztują przegrzebki na tym targu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnej ceny nie pamiętam, były droższe od tych z marketu, ale warto było płacić więcej :)

      Usuń