Co zamiast ryby po grecku? Może szybka, lekka i aromatyczna ryba pieczona pod warzywną salsą? Duża oszczędność czasu :)
Czas przygotowania: 25 minut
Porcje: 2
Składniki:
- filet z czarniaka ok. 500 g,
- 2 pomidory bez skóry i gniazd nasiennych,
- 1 papryka,
- 2 papryczki chili,
- sok i skórka z 1 limonki,
- ½ cebuli,
- ząbek czosnku,
- po 1 łyżce posiekanej natki pietruszki i tymianku,
- 1 łyżeczka brązowego cukru,
- oliwa,
- sól i pieprz do smaku,
- cząstki limonki i pomidorki koktajlowe do dekoracji.
Przygotowanie:
- Warzywa posiekać w drobną kostkę, wymieszać, dodać zioła, skórkę i sok z limonki, sól i pieprz.
- Papier do pieczenia skropić oliwą, wyłożyć rybę, na nią ostrą salsę, całość skropić oliwą.
- Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180’C.
- Podawać z pomidorkami i cząstkami limonki. Dla amatorów mocnych wrażeń dodatkowa papryczka chili na talerz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz