Pokochałam ten kraj od pierwszej wizyty na targu rybnym. Ilość i różnorodność świeżych ryb i owoców morza (pachnących morzem nie rybą) przyprawiała o zawrót głowy, a motylki w żołądku mówiły TO JEST TO! Sąsiadujący z rybnym, kolorowy i pachnący ziołami targ warzywny, gdzie znalazłam miód lawendowy z wyspy Hvar, zdecydowanie umocnił to uczucie. Każdy kolejny dzień wakacji i nowe odkrycia budziły zachwyt doprowadzając do totalnego zauroczenia tym małym krajem i jego kuchnią.
Wynajęliśmy
apartament na skraju lasu piniowego, 15 m od brzegu Adriatyku. Jakby tego
szczęścia było mało, okazało się że nasi sąsiedzi posiadają własną wytwórnię
wina i rewelacyjnie zaopatrzoną piwniczkę, a w ich ogrodzie można się
zaopatrzyć w przeróżne owoce, warzywa i świeżuteńkie zioła prosto z krzaczka.
Sąsiadka przyrządzała niebiańską jagnięcinę, długo marynowaną w ziołach. U nich
też odkryłam ser dojrzewający w skórze jagnięcej oraz hvarską smutnicę, wino
czerwone z dodatkiem mleka koziego.
Co
drugi dzień zaczynaliśmy od porannej wizyty na targu rybnym. Ambitny plan -
przetestować w kuchni wszystkie dostępne gatunki i rodzaje ryb raz owoców morza
– nie został zrealizowany mimo długich wakacji.
Przegrzebki w sosie śmietanowym z mocnym akcentem estragonu to szybka, prosta i pachnąca świeżością potrawa. Przywołuje wspomnienie cudownego morza i beztroskich wakacji, a
najważniejsze, świetnie smakuje w towarzystwie schłodzonego białego wina ;)
Składniki:
- 4 świeże przegrzebki w muszlach,
- 4 czubate łyżki śmietany (18% lub 22%),
- 3 łyżki posiekanej dymki,
- 1-2 łyżeczki posiekanego estragonu,
- 3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki,
- ½ papryczki chili (drobno posiekane),
- 100 ml wytrawnego białego wina,
- sól, pieprz i cytryna do smaku,
- 3 łyżki masła do smażenia.
Przygotowanie:
- Rozciąć muszle nożem, „wypatrosz” przegrzebki pozostawiając białe mięsko i pomarańczowy mlecz (jak ktoś lubi), wypłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem.
- Na patelni roztopić 2 łyżki masła, smażyć przegrzebki oprószone solą i pieprzem aż się zrumienią (ok. 1 minuta z każdej strony).
- Wyjąć przegrzebki na talerz, masło wylać, na patelni roztopić pozostałą część masła, dodać chili i cebulkę dymkę, smażyć ok. 1 minutę. Dodać czosnek i dusić kolejną minutę na małym ogniu.
- Wlać wino, zwiększyć ogień, odparować alkohol (1-2 minuty), dodać śmietanę, estragon i przegrzebki, przyprawić solą i pieprzem, duś chwilę żeby smaki się połączyły.
- Podawać w muszlach lub na talerzyku z pieczywem i schłodzonym winem użytym do gotowania.
Želim vam dobar tek
A ciekaw jestem ile kosztują przegrzebki na tym targu?
OdpowiedzUsuńDokładnej ceny nie pamiętam, były droższe od tych z marketu, ale warto było płacić więcej :)
Usuń