czwartek, 6 listopada 2014

Kakaowe serniczki z nutą pomarańczy


Uwielbiam szybkie desery, które zawsze się udają :). Należą do nich kakaowe serniczki.
Serniczki można podać ze słonym karmelem, lodami waniliowymi, gorącym sosem owocowym lub tylko posypać cukrem pudrem wymieszanym z kakao.




Czas przygotowania: 40 minut
Porcje: 5


Składniki:

  • 500 g zmielonego twarogu,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • 2 jaja,
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilii,
  • 4 łyżki kakao,
  • 1 łyżka budyniu waniliowego,
  • 4 łyżki zmielonych herbatników czekoladowych,
  • masło.
Kandyzowana skórka pomarańczy do dekoracji:
  • 1 duża pomarańcza,
  • 1/2 szkl. cukru,
  • 1/2 szkl. wody,
  • sok wyciśnięty z pomarańczy.

Przygotowanie:
  1. Przygotować kandyzowaną skórkę. Pomarańczę wyszorować, sparzyć, obrać w szerokie paski , usunąć białe albedo ze skórek, pokroić w słupki. Wodę zagotować z sokiem i cukrem, włożyć pokrojoną skórkę, gotować aż będzie przezroczysta. 
  2. Foremki nasmarować masłem, wysypać zmielonymi herbatnikami.
  3. Ser zmiksować w melakserze z wanilią, skórką otartą z pomarańczy, cukrem, budyniem i jajami.
  4. Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Masę wylać do foremek, wstawić do większej formy napełnionej wodą (do wysokości 2/3 foremki z sernikiem), piec 25-30 minut, wystudzić.
  5. Przybrać skórką pomarańczy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz