Rozgrzewający napój pachnący przyprawami, z koglem moglem lub w wersji klasycznej. Gorąco polecam na długie i chłodne wieczory :). Świetnie smakuje także z dodatkiem kilku plasterków imbiru, pigwowca lub pigwy.
Czas przygotowania: 20 minut
Porcje: 4
Składniki:
- 1 l cydru lubelskiego,
- 3 żółtka,
- 2 łyżeczki brązowego cukru (spróbujcie także z ciemnym muscovado),
- 8 goździków,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- 3 laski cynamonu,
- 2 gwiazdki anyżu,
- 2 zielone kardamony,
- skórka z jednej pomarańczy.
Przygotowania:
- Pomarańczę wyszorować, sparzyć, cienko obrać (jak najmniej albedo). Włożyć do rondla z przyprawami,zalać cydrem, podgrzewać przez 15 minut nie doprowadzając do wrzenia.
- W między czasie żółtka ubić z cukrem na puszystą masę.
- Cydr przecedzić, wlać stopniowo cienką stróżką do żółtek cały czas ubijając.
Smacznie! :)
OdpowiedzUsuńZnakomite połączenie i takie proste. Wygląda ciekawiej niż grzaniec z piwa lub wina.
OdpowiedzUsuńMmm, musi być pyszny :)
OdpowiedzUsuń