poniedziałek, 29 września 2014

Czekoladowe serniczki ze słonym karmelem

Dziś Międzynarodowy Dzień Kawy. Życzę wszystkiego najlepszego fanom tego magicznego napoju :) .

Do kawy czekoladowe serniczki ze słonym karmelem. Zapewniam pozytywne zaskoczenie :)
Czekoladowy, puszysty serniczek i słony karmel, podkręcający smak czekolady. Koniecznie musicie tego spróbować!







Czas przygotowania: 60 minut
Porcje: 5

Składniki:

  • 350 g zmielonego twarogu,
  • 150 g serka Almette śmietankowego,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • 2 jaja,
  • Laska wanilii lub esencja waniliowa,
  • 4 łyżki kakao,
  • 1 łyżka budyniu śmietankowego,
  • Biała czekolada do dekoracji.

Spód:

  • 100 g herbatników czekoladowych,
  •  Masło do smarowania foremek.

Słony karmel:
·         ½ szkl. cukru,
·         2 łyżki melasy z trzciny cukrowej,
·         3 łyżki wody,
·         ½ szkl. śmietany 30%,
·         1 łyżeczka soli morskiej.

Przygotowanie:
  1. Foremki nasmarować masłem, wysypać zmielonymi herbatnikami.
  2. Wszystkie składniki masy serowej zmiksować w melakserze.
  3. Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Masę wylać do foremek, wstawić do większej formy napełnionej wodą (do wysokości 2/3 foremki z sernikiem), piec 25-30 minut.
  4. Przygotować słony karmel: cukier, wodę i melasę wlać do garnka, zagotować, podgrzewać ok. 10. Zdjąć z ognia, dodać sól i śmietanę, wymieszać, podawać z serniczkami.  







Ciacho na widelcu

5 komentarzy:

  1. Mmm, to musiało smakować wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj smakowało. Słony karmel zagości w mojej kuchni na dobre :). Jutro na blogu jesienna kawa ze słonym karmelem, zapraszam.

      Usuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń